Krádež Fillových obrazů: Zloději budou za mřížemi od 4 do 12 let

Ústí nad Labem - Za krádež čtyř obrazů Emila Filly z výstavní síně na zámku v Peruci na Lounsku padly první tresty. Ústecký krajský soud poslal šest lidí do vězení na čtyři až 12 let. Zloději a překupníci umění způsobili škodu za 24 milionů korun. Vedle Fillových obrazů měli na svědomí i další umělecká díla. Jejich kořistí se staly například vzácné housle z poloviny 19. století či historické zbraně. Rozsudek není pravomocný.

Nejvyšší trest, 12 let ve věznici se zvýšenou ostrahou, udělil soud Vojtěchu Hlouškovi. Podle obžaloby se společně s Mariánem Lázem vloupal 18. listopadu 2011 do výstavní síně zámku a ukradl čtyři Fillovy olejomalby ze 40. let. Hloušku soud souhrnně potrestal i za další krádeže. Čtyřletý trest dostal Lázův otec Ondřej, který oba muže na místa činu vozil a pomáhal také s prodejem lupu. Se čtyřletým trestem odešel i starožitník Ján Mitro, který několik kradených děl vykoupil. Mitrovi soud navíc uložil milionovou pokutu.

Marián Lázo se ke krádežím přiznal. Ostatní obžalovaní u soudu řekli, že se cítí nevinní. Lázo v přípravném řízení popsal, jak s Hlouškem kradli i v dalších muzeích a galeriích. Podle obžaloby se vloupali do muzea v obci Železnice, do Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, dvakrát do Maloskalské galerie v obci Malá Skála a do objektu Galerie obrazů a plastik ve Slatině nad Zdobnicí.

Obraz za čtyři miliony prodali zloději za 250 tisíc

Obrazy Emila Filly byly ukradeny ze zámecké galerie předloni v polovině listopadu. Z Fillovy pamětní síně zmizela díla Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946). Pachatelé se obrazy snažili prodat na černém trhu, a to výrazně pod cenou. „První z nich se jim podařilo prodat za 250 tisíc korun,“ uvedla už dříve kriminalistka Helena Pšeničková. Obraz měl přitom hodnotu čtyři miliony korun.

Odborníci odhadli cenu děl na 50 až 80 milionů korun. Obrazy ale byly podle nich po krádeži prakticky neprodejné. Policie vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí. Krátce po krádeži se našly v ovocné aleji nedaleko Peruce rámy z obrazů. Pachatele dopadli policisté zhruba o měsíc později, neporušené obrazy se poté vrátily galerii.

Přestože obrazy po návratu do galerie musely do rukou restaurátorů, podle galeristy Martina Kodla jejich hodnota paradoxně vzrostla. „Kdyby šly dneska do aukce, tak cena bude určitě vyšší. Obrazy nyní mají příběh ještě daleko větší, než měly před tím,“ podotknul.

Události o Fillových obrazech (zdroj: ČT24)