Koronavirus doporučeně do vlastních rukou? Strach z čínských zásilek je zbytečný, virus nepřežije cestu

Události: Koronavirus vyvolává obavy z čínských zásilek (zdroj: ČT24)

Nový čínský koronavirus už si vyžádal stovky životů a nakazilo se jím přes 20 tisíc lidí. Kolem nemoci panuje řada mýtů – někteří lidé se například obávají objednávat zboží z Číny. Podle odborníků se ale bát nemusí, virus totiž nedokáže dlouhou cestu v zásilkách přežít. Česká pošta o omezení přepravy balíků tedy zatím neuvažuje.

Celní pošta v Praze za loňský rok evidovala přes 28 milionů balíků, zhruba čtyřicet procent z nich pocházelo právě z Číny, popisuje mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská. Úřad v souvislosti s koronavirem žádná mimořádná opatření nepřijal, jeho zaměstnanci jsou přitom první lidé, kteří s poštovními zásilkami přijdou na české půdě do styku.

Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka sleduje doporučení ministerstva zdravotnictví, Světové poštovní unie a dalších organizací. „Na další vývoj situace budeme adekvátně reagovat,“ ubezpečuje mluvčí.

„Nemáme z nich obavy, žádný koronavirus v nich být nemůže, protože nemůže přežít cestu letadlem,“ dodává ještě Vitík. Pošťáci mají větší obavu z toho, že kvůli rušení letů z Číny se některé zásilky mohou zpozdit.

Žádné riziko nehrozí ani podle odborníků. „Na běžných kartonových krabicích nemohou přežívat. Virus je velice citlivý na zaschnutí a jakmile zaschne, tak ztrácí svou virulenci,“ vysvětluje ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.