Kordová Marvanová čekala odsouzení v kauze Čapí hnízdo. Vondráček ocenil práci soudu

Hana Kordová Marvanová a Radek Vondráček hovořili o kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. „Očekávala jsem spíše odsouzení,“ přiznala místopředsedkyně senátního ústavně-právního výboru Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Radost je podle ní předčasná, protože jde o kauzu, která má různé zvraty. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) v Událostech, komentářích vyjádřil radost. „Verdikt byl velmi precizně odůvodněn, vypořádali se se všemi důkazy,“ uvedl.

„Mám radost, že to snad celé skončí,“ komentoval rozhodnutí soudu Vondráček. To je podle něj v zájmu všech. Rozhodnutí je sice nepravomocné a běží lhůta na odvolání, verdikt byl ale dle Vondráčka velmi precizně odůvodněn. „Vypořádali se všemi důkazy, opravdu dobře odvedená práce,“ zhodnotil. Dle Vondráčka bylo překvapivé, že soud rozhodl už ve středu.

Kohokoliv radost či neradost je předčasná, prohlásila Kordová Marvanová s tím, že rozhodnutí je nepravomocné. „Je to kauza, která má různé zvraty,“ míní. „Očekávala jsem spíše odsouzení — vzhledem k názoru vrchního soudu,“ přiznala. Podotkla však, že politici by se měli ve výrazném hodnocení spíše zdržet, jelikož jde o politický souboj, mohli by být ve střetu zájmů. Dodala, že je nutné respektovat rozhodnutí soudu.

Kordová Marvanová: Babiš měl nejpozději po podání obžaloby odstoupit

Vondráček poznamenal, že by nejen politici v komentování podobných kauz měli být i do budoucna zdrženliví. „Poklepávání na kalendář na střeše ministerstva, klece před budovou soudu… To do naší společnosti nepatří. Měli bychom se ozvat všichni, ať už jsme z kteréhokoliv tábora,“ okomentoval v narážce na některé minulé akce.

Pokud je dle Kordové Marvanové někdo postaven před soud, měl by se zdržet obviňování — pokud pro to nemá důkazy — že jde o politický proces. Politik by dle ní neměl zpochybňovat nezávislost justice. Pozitivně na kauze vidí senátorka to, že se justice nezastaví „před branami politiky“. Míní ale, že celý proces mohl být rychlejší, přípravné řízení podle ní trvalo dlouho.

Pokud takové kauze čelí vysoce postavený politik, správné by podle senátorky bylo nejpozději po podání obžaloby odstoupit, než se záležitost vyřeší. Tím, že Babiš nerezignoval, kauzu zpolitizoval, míní. „Daní za to je, že byl podrobován veřejné kritice,“ soudí. „Stěžuje si na to, co si vytvořil sám.“ U části veřejnosti to také může vyvolávat pochybnosti, zda politik třeba jen svou autoritou nemůže nějakým způsobem rozhodnutí soudu ovlivnit, myslí si senátorka.

V reakci na to zmínil Vondráček kauzu Dozimetr, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by podle něj tím pádem měl také rezignovat. „Předseda strany, která získávala finanční prostředky v rámci trestné činnosti, je aktuálně ve výkonu funkce, je ministr vnitra, má svého policejního prezidenta... Vzbuzuje to tak také určité pochybnosti,“ prohlásil.

Justici máme v dobrém stavu, míní Vondráček

Na dotaz, zda by se Babiš neměl omluvit za výroky o politickém procesu, Vondráček podotkl, že je nutné počkat, až bude rozhodnutí pravomocné. „Potom by se měl vyjádřit pan Babiš, který je k tomu nejvíce povolán,“ myslí si. „Byl bych rád, když si za pár let řekneme, že tato kauza byla v českém prostředí výjimečná a nikdy se nebude opakovat,“ dodal.

Vondráček důvěru v českou justicí má. „Jsem fanouškem, (…) máme ji v dobrém a kvalitním stavu,“ prohlásil.

„Mám důvěru v justici, v celý systém, ale to neznamená, že v jednotlivých případech nemůže dojít k nějaké chybě. Od toho ale máme řadu stupňů,“ vyjádřila se Kordová Marvanová.