Konec diktování i sporů o to, co zaznělo. Všechny soudy začnou jednání nahrávat

Události: Všechny soudy budou mít nahrávací zařízení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce všechny soudní síně vybavit nahrávacím zařízením. Nahrávání má jednání zrychlit a zamezit sporům o to, co před soudem skutečně zaznělo. Zákon nahrávání všech občanskoprávních sporů požaduje už devět let, zaznamenává se ale zatím jen minimum z nich.

Když v jednací místnosti chybí záznamové zařízení, pořizuje se protokol podle toho, co nadiktuje soudce. Většina civilních soudců si na jednání nosí také diktafon, někteří už ho ale nahrazují modernějším zařízením.

„Ovládání záznamového zařízení je velice jednoduché. Může se udělat pauza. Důležitý moment v jednání, například začátek výslechu svědka, si označím indexem. Smysl je v tom, že se to pak po indexech dá snadno přeskočit a najít konkrétní místo,“ popisuje funkce tohoto zařízení soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Petr Veleman.

U tohoto soudu, kde řeší desítky civilních sporů denně, jsou zatím novým záznamovým zařízením vybaveny dvě jednací síně. Příští rok by to ale měly být už všechny. Ministerstvo spravedlnosti vypsalo zakázku na nahrávací systém pro 1200 místností u všech soudů.

„Některé soudy nahrávají, některé zapisují, některé nahrávají zařízeními, která nemají jednotnou kvalitu. Způsobuje to v praxi různé problémy. Systém proto chceme sjednotit,“ uvádí mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Záznamy urychlí jednání, ale přidělají práci úředníkům

Odpadnout by měly i stížnosti na to, že jsou v protokolu nepřesnosti nebo v něm něco chybí. „Ohromně to urychlí soudní jednání, protože netrvá dvakrát tak dlouho, když se doslova zase přepisuje to, co už jednou někdo řekl,“ říká advokát Petr Toman.

Nový systém ale zároveň přidá práci soudním úředníkům, kteří záznamy přepisují pro strany sporu nebo pro odvolací soudy. „To, co v protokolu zabralo tři strany, tak na to v přepisu zvukového záznamu je třeba stran třicet,“ upozorňuje soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Petr Veleman.

Stručný protokol vyžadují i někteří advokáti. Část soudců proto s sebou bude dál kromě paměťového klíče nosit i diktafon.