Když se lidé vrátí z války, blízcí jim často nerozumí, říká ukrajinská canisterapeutka

Události ČT: Ukrajinská canisterapeutka pomáhá v Česku (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině dostala Olena Mosijčuková jedno z nejvyšších vojenských ocenění – Hrdina Ukrajiny. Během bojů v Donbasu zachránila jako příslušnice pluku Azov více než sto lidí. Kvůli léčbě válečných zranění je teď v Česku a věnuje se canisterapii. A právě za to také převzala společně se svojí fenkou cenu Statečné psí srdce.

Fenka Airys pomáhá společně se svojí majitelkou dětem s posttraumatickou poruchou z války. „Pro děti s takovými problémy je jednodušší najít společnou řeč se zvířaty než s lidmi nebo rodiči,“ podotýká canisterapeutka a vojenská záchranářka Mosijčuková.

První terapii ale fenka poskytla své majitelce, která během bojů na Donbase, kde působila jako vojenská záchranářka pluku Azov, utrpěla vážná zranění a měla i psychické problémy.

„Především jsem potřebovala kamaráda, který mi bude rozumět. Protože když se lidé vrátí z války, jejich nejbližší jim často nerozumí. Jsou zvyklí je nějak vnímat, jenže z války se lidé vrací jiní, zlomení,“ popsala složitou zkušenost Mosijčuková.

Nyní obě za svou práci dostaly ocenění. Olena ho ale věnovala Oleksijovi, svému příteli a spolubojovníkovi z pluku Azov. „Zemřel 29. (července) v Olenivce. Den před mými narozeninami. Při teroristickém útoku,“ připomněla ruský útok na věznici, kde okupanti drželi zajaté Ukrajince a ze kterého se Moskva snažila obvinit Kyjev.

Na Ukrajinu vozí pomoc civilistům, vojákům i zvířatům

Ona sama se kvůli zraněním teď do bojů zapojit nemůže, na Ukrajinu ale dál jezdí. Pomoc vozí obyčejným lidem i vojákům a také zvířatům. V Dnipru má útulek. „Během prvního dne (letošní inavaze) jsme útulek přesunuli do podzemí. Postavili jsme tam topení, ventilaci, vyměnili jsme okna a zabezpečili jsme je tak, aby zvířata byla v bezpečí při bombardování.“

Protože řada uprchlíků Ukrajinu opustila bez svých zvířat, Olena plánuje svůj útulek rozšířit. Hodlá ho také přejmenovat – na Lev. Právě to bylo bojové jméno jejího padlého kamaráda.