Kartou se platí častěji, v některých obchodech se dá vybrat u kasy jako v bankomatu

Události: Platby Čechů za útraty (zdroj: ČT24)

Obliba bezhotovostních plateb dál roste. Za rok podle bank vzrostl počet transakcí zhruba o čtvrtinu. Přesto zůstává i dost prodejen nebo provozovatelů služeb, kteří berou od zákazníků jen hotovost. A měnit to neplánují. Odrazují je například poplatky za platební terminál a s ním spojená další administrativa.

Na Vysočině se nejčastěji platí hotovostí v malých vesnických obchodech, cukrárnách, pekárnách nebo například v humpoleckém zahradnictví. „Máme jenom sezonní prodej, takže terminál pro mě byl prostě zbytečný a hlavně, když jsem se šla ptát do banky, nikdo mi nenabídl rozumnou cenu,“ popsala spolumajitelka Zahrádky U Hřbitova Lenka Zajíčková.

Kartou lidé nezaplatí ani například v jedné pekárně v Jihlavě. Problém s tím ale nemají. „Jsem na to připravený, protože sem chodím často. A je mi to úplně jedno, jestli to platím hotově, nebo kartou,“ poznamenal jeden ze zákazníků Jan Štěpánek.

Kdo vyrazí do centra Karlových Varů, na odmítnutí bezhotovostní platby většinou nenarazí. Na vřídelní kolonádě v Karlových Varech přijímají karty téměř všichni obchodníci, včetně stánkařů. I tam, kde teď berou jenom hotovost, zvažují, že si platební terminál pořídí.

Některé podniky karty vyžadují

Nejvstřícnější k přijímaní karet jsou podle poskytovatelů platebních terminálů podnikatelé v Praze. V případě restaurací jde o tři čtvrtiny podniků, které platby kartou umožňují. Například jeden gastronomický koncept v metropoli karty přímo vyžaduje. Za hotovost návštěvníci žádné jídlo ani pití nepořídí.

„Stává se málokdy, kdy chce člověk zaplatit hotově. Zákazník vytáhne většinou kartu a nemá s tím problém. Ba naopak občas se mě ptají, jestli tady můžou platit kartou,“ uvedl Michal Tran z restaurace Taiko Ramen.

Restauratéři, kterým prostory pronajímají, si navíc pochvalují, že personál nemusí manipulovat s penězi. „Pokud si vezmete, že po každé směně musí zaměstnanci jít přepočítávat hotovost a nějakým způsobem ji transportovat do bezpečí, to všechno se ušetří platební kartou,“ dodala mluvčí Manifesto Market Klára Olivová.

Úhrada samotnou plastovou kartou ale začíná ustupovat. Ze statistik Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že už téměř každou třetí platbu lidé provedou mobilem nebo chytrými hodinkami. 

Sdílené bankomaty

V hotovosti platili lidé za nákup poslední dva roky stejně, a to průměrně 218 korun. Potřeba mít u sebe peníze je přes rostoucí oblibu karet stále silná. Počet výběrů hotovosti z bankomatů za minulý rok stoupl o sedm procent.

Objem vybraných peněz
Zdroj: Sdružení pro bankovní karty



Bankomatů loni jen velmi mírně ubylo. Lidem jich bylo k dispozici asi pět a půl tisíce. Víc finančních institucí teď své bankomaty sdílí a umožňuje tak výběr na více místech za stejných podmínek. Přesto především v malých obcích bankomaty chybějí.

Počet bankomatů
Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Výběr peněz na vesnicích

Vybrat si peníze u pokladny v potravinách mohou třeba obyvatelé obce Suchomasty na Berounsku. Paní Jaroslava Georgievová to pravidelně využívá. „My jsme vůbec rádi, že něco takového máme, že nemusíme jezdit do Berouna. A spousta lidí si tady vybírá,“ uvedla zákaznice.

„Třeba včera (pozn. v pátek) si vybírali hotovost v hodnotě třicet tisíc. Průměr je tak kolem dvou tisíc,“ dodala prodavačka Šárka Matoušková.

Maximálně při jednom nákupu mohou lidé ze svého účtu dostat tři tisíce korun. Samotný výběr je bezplatný. „Stačí, aby si zákazník vzal jakoukoliv položku nad jednu korunu, přijde k pokladně, nahlásí, že chce provést výběr hotovosti,“ vysvětlil mluvčí řetězce COOP Lukáš Němčík. Oproti loňsku je podle něj nárůst takových výběrů zhruba o půl milionu korun.

Růst zájmu je podle mluvčího obchodní sítě dán i tím, že si na něj zvykly starší ročníky. Službu poskytují také další řetězce. Možnost výběru hotovosti u pokladen obchodů funguje v České republice od roku 2006. Přesto o ní mnoho lidí, zvlášť ve městech, stále neví.

U obchodníků, přes takzvanou službu cashback, si lidé loni vybrali přes čtyři miliardy korun. Bylo to zhruba o 650 milionů víc než rok před tím.