Karlovarskou lázeňskou zónou bude jezdit autovláček

Karlovy Vary – Dopravní podnik Karlovy Vary začne od září v lázeňské zóně provozovat neobvyklý prostředek MHD – autovláček. Držitelé předplatních jízdenek dopravního podniku v něm budou mít slevu na jízdném. Dopravce věří, že autovláček tak budou využívat nejenom turisté, ale i Karlovarští. Souprava s "lokomotivou" a třemi vozy za 1,3 milionu korun bude mít kapacitu 36 lidí a zřejmě nahradí autobusy na vyhlídkové trase kolem lázeňské zóny.

Dospělý pasažér zaplatí za celou trasu 80 korun, děti ve věku šest až 15 let 40 korun. Na poloviční sazby potom přijde jízda dospělé a dětské držitele časových průkazek na městskou hromadnou dopravu v lázních, řekl náměstek primátora Petr Keřka.

Karlovy Vary uvyžují o zavedení autovláčku již od roku 2005. O jeho provozování se ucházelo několik podnikatelů, město ale od začátku předpokládalo, že vláček bude provozovat dopravní podnik.

V Karlových Varech mohou nyní turisté využívat k projížďkám po městě koňská spřežení soukromých podnikatelů. V hlavní sezoně jezdí po vyhlídkovém okruhu speciální historický autobus DP. Autovláčky vozí turisty z centra města k rybníku Amerika už řadu let v nedalekých Františkových Lázních. Objevily se i v některých jiných českých turistických centrech, například ve Špindlerově Mlýně nebo ve areálu Safari Dvůr Králové.