John v OVM: Policejní petice má špatného adresáta

Praha – Policejní petice má špatného adresáta - odbory ji musí adresovat vládě, nikoliv ministrovi vnitra. V dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Radek John. Reagoval tak na petici, kterou policejní odbory rozešlou policistům v úterý a v níž vyzývají Johna k odstoupení pro ztrátu důvěry. Podle Nezávislého odborového svazu Policie ČR nedokázal John resortu zajistit dostatek peněz na mzdy a provoz.

„Petice má samozřejmě špatného adresáta. Musíte ji adresovat vládě. Radek John bojoval za platy i za peníze na provoz ministerstva vnitra a jako jediný na vládě vybojoval, že vnitro dostalo jako jediný resort navíc 2,2 miliardy,“ zdůraznil v Otázkách John s tím, že žádal ještě dalších půl miliardy, ale vláda mu je nedala. „Žádný jiný ministr vnitra peníze nezíská,“ vzkazuje John odborům.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc z ČSSD k tomu poznamenal, že ministr John je i vicepremiér a předseda koaliční strany, s níž tato vláda stojí a padá. „Kdybyste řekl, že toto je pro mě nepřijatelné, protože to zlikviduje řadu činností u policie a povede to k obrovským problémům, tak ta koalice vás nemůže přehlasovat. Vy máte právo veta, takže jste s tím v zásadě souhlasil,“ uvedl Tejc.

Jak ale v Otázkách řekl místopředseda policejních odborů Alexander Burda, odbory vedle snížení platů nejsou spokojeny ani se samotnou prací a komunikací s Johnem. Nejde jen o finance, ale i o chování ministra Johna vůči policistům, jeho urážky na adresu policistů a zaměstanců a hasičů a také o to, jak loví pouze velké ryby a normální trestní činnost ho naprosto nezajímá, prohlásil Burda.

Místopředseda policejních odborů Alexander Burda:

„Předpokládáme, že ministr John buď odstoupí sám, nebo bude odvolán premiérem. Jinak bychom tu petici nedělali.“

Odboráři podle Burdy nesouhlasí s Johnovým prohlášením, že mzdy klesnou pouze o 6,7 procenta, v některých případech je to i o 15 procent. Policisté ani hasiči podle něj nevěří, že ministr splní své sliby a že se situace v roce 2012 změní. Policejní prezident Petr Lessy ale zdůraznil, že Nezávislý odborový svaz reprezentuje zhruba čtyři tisíce z 50 tisíc policistů. Také Lessy si v Otázkách postěžoval na nedostatek peněz. Letošní rok v úsporném režimu prý zvládne jen tak tak.

Policisté a hasiči by mohli následovat lékaře

Odborová organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) uvažuje o tom, že se nechá inspirovat lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a rovněž přistoupí k podávání hromadných výpovědí. Šéf UBS Miloš Plechatý řekl, že příprava podobné akce by mohla následovat v případě neúspěchu chystané petice.

John chce snížit počet policistů až na 40 tisíc

John se ale případných odchodů policistů nebojí, protože Česká republika jich má podle něj nejvíc na počet obyvatel v Evropě: 430 mužů zákona na 100 tisíc obyvatel. Jde podle něj o pozůstatek komunistického policejního státu. Jak uvedl v Otázkách, počítá se snížením počtu policistů až na 40 tisíc; v současné době je jich zhruba o tisíc více. Tím podle svých slov získá peníze na opětovné zvyšování platů.

Podle odborů policistům může plat klesnout až o pět tisíc

Petice se policistům dostane do rukou v době, kdy jim na účet přijde vůbec první výplata snížená o deset procent. Řadoví policisté tímto škrtem přišli v průměru o 3 000 korun. S nižší mzdou se přitom museli vyrovnat už loni, kdy jim některá krajská ředitelství přestala vyplácet peníze za přesčasy nebo rizikový příplatek. Podle odborů jim tak plat klesl v některých případech až o 5 000 korun.

John se brání také tím, že je prvním ministrem, který má takto osekaný rozpočet a musí dělat nepopulární kroky. Tvrdí, že pro policisty udělal vše, co bylo v jeho silách. Ministerstvo vnitra letos hospodaří s 52,9 miliardy korun, což je téměř o sedm miliard korun méně než loni. Policie dostala 28,6 miliardy proti loňským 33,5 miliardy korun.

Policejní náměstek Bílek končí

Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Ivan Bílek odejde koncem měsíce z funkce, u policie však nadále zůstane, řekl dnes také v Otázkách policejní prezident Petr Lessy. Kritizoval také práci protikorupční policie, kvůli níž se chce sejít s ředitelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Liborem Vrbou. Toho se ale zatím odvolat nechystá.

Lessy hodlá využít znalostí a zkušeností svého dosavadního náměstka na policejním prezidiu, kde bude působit v rámci teritoriální policie. Na uvolněné místo vypíše s největší pravděpodobností výběrové řízení. Bílek byl letos v lednu Lessyho neúspěšným protikandidátem na funkci policejního prezidenta.