Jasnou oblohu budou v týdnu střídat přeháňky, teploty dosáhnou až 20 stupňů

V nadcházejícím týdnu se bude v Česku střídat jasná obloha s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší teploty se budou blížit 20 stupňům Celsia. Naopak v noci a nad ránem lze ještě čekat přízemní mrazíky. Podle dlouhodobého výhledu by zejména první polovina května měla být teplotně podprůměrná.

V pondělí bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu jasno až polojasno. Postupně bude od západu přibývat oblačnosti a později odpoledne a večer bude na západě Čech místy pršet. Zároveň je možné, že pondělí bude nejteplejším dnem celého týdne, maxima očekávají meteorologové až na dvaceti stupních.

V úterý se zatáhne, v celé zemi bude občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ve středu se počasí opět změní, bude polojasno až oblačno. Pršet bude místy jen na východě země. Teploty budou v oba dny podobné s maximy na 15 až 16 stupních.

Ve čtvrtek se mírně oteplí, nejvyšší teploty dosáhnou osmnácti stupňů. Bude skoro jasno. Postupně ale začne oblačnosti přibývat a v pátek už může být zase zataženo, opět s občasným deštěm nebo přeháňkami. Maxima by před víkendem měla být až devatenáct stupňů.

Na víkend zůstane obloha zatažená a zároveň se ochladí. Nejvyšší teploty už by neměly přesáhnout šestnáct stupňů Celsia. Noční teploty mohou při zmenšené oblačnosti klesat pod nulu.

Celkově by nadcházející dva týdny měly být teplotně lehce podprůměrné. „Jsou očekávány minimální teploty kolem pěti stupňů Celsia a maximální kolem 17 stupňů,“ uvedli meteorologové. V polovině května by se teploty měly vrátit k průměru. „Období od 1. do 28. května předpokládáme jako celek teplotně slabě podprůměrné nebo průměrné,“ dodali meteorologové.

Vlhčí období z konce dubna vystřídá v nadcházejících dvou týdnech počasí s průměrnými srážkami. Týden od 15. do 21. května by pak měl být sušší. Květen by měl skončit jako celek srážkově průměrný.