Jaroslav Petrouš pořádá charitativní výstupy na Sněžku. Pomohli jsme už stovkám dětí, říká

Události, komentáře: Jaroslav Petrouš (zdroj: ČT24)

Obdarovali jsme už stovky dětí, řekl v pořadu Události, komentáře spoluzakladatel nadačního fondu KlaPeto Jaroslav Petrouš, který pořádal letošní již dvanáctý charitativní výstup na Sněžku. Hlavními účastníky jsou lidé, kteří sami prošli závažnými zdravotními problémy s nutností amputace končetin. Výstup byl letos věnován dvojčatům, která se narodila předčasně a první měsíce po narození bojovala o život. Trpí závažnou zdravotní diagnózou, dětskou mozkovou obrnou.

Sám Petrouš, který již sedmnáct let reprezentuje Česko v atletice, musel před dvanácti lety podstoupit amputaci nohy kvůli závažnému zranění kolene. „Pár měsíců po amputaci jsem přišel s myšlenkou pomáhat handicapovaným dětem a vznikla z toho tahle úžasná akce,“ podotkl a dodal, že první ročník měl začít tím, že by se sešlo dvacet kamarádů, každý dá pět set korun a přispěje na handicapované dítě.

„Ale seznámil jsem se se starostou Pece pod Sněžkou a ten, když slyšel moji myšlenku, začal to rozvíjet dál, pronajal mi zdarma parkoviště a měl jsem tam skvělé podmínky pro to, uspořádat první ročník tenkrát s dětským dnem. Té akce se zúčastnilo zhruba 350 lidí, vydělalo se asi 380 tisíc a dnes už nás chodí tisíce a máme za těch dvanáct ročníků vyděláno, rozdali jsme 15,6 milionu korun,“ podotkl.

Doplnil, že rodiče dětí s handicapem mohou svou žádost poslat přes web KlaPeto.eu. „My pak s mojí kolegyní Kateřinou vybíráme,“ uvedl Petrouš s tím, že loni takto obdarovali padesát dětí. Letos se vybraný obnos přehoupl přes rekordní dva miliony. „Už tam máme 2 167 000 a transparentní účet je stále otevřený, protože uzavíráme akci až na podzim,“ podotkl s tím, že jde o rekordní částku a nadace tak bude moci obdarovat až šest desítek dětí.

Zmínil, že začátky byly složitější, protože nadační fond neměl žádnou historii. „Pomohl mi kolega z mého atletického oddílu, který mě seznámil s rodinkou tenkrát čtyřleté Simonky Smutné, pro kterou jsem uspořádal ten první ročník,“ vysvětluje. Nyní je podle něj situace v tomto ohledu jednodušší, protože rodiče dětí s handicapem často znají i jiné, kterým je potřeba pomoci.

Petrouš zavzpomínal, že v prvním ročníku v roce 2013 byl jediný s amputovanou končetinou, kdo na Sněžku v rámci akce vystoupal. „Postupně se ke mně přidali další, loni už to bylo 27 amputářů a letos nás kontaktovali kolegové z Polska, přivezli 27 kolegů a dohromady nás šlo 46,“ podotkl s tím, že šlo nejspíše o český, možná i světový rekord.