Cenu Olgy Havlové získala Doris Průšová. Pomáhá lidem s handicapem na trhu práce

Události: Cena Olgy Havlové (zdroj: ČT24)

Výbor dobré vůle po třicáté udělil Cenu Olgy Havlové. Je určená těm, kteří i přes vlastní handicap pomáhají druhým. Letos ji získala Doris Průšová. Žena s mozkovou obrnou se snaží na běžném pracovním trhu vyhledávat i vytvářet pozice pro podobně znevýhodněné.

Svou první pracovní příležitost získala už jako sedmiletá, když si zahrála si v historickém filmu. „Moje role byla vlastně postižené dítě, které moje máma schovávala v lese,“ popsala žena.

Její opravdová matka je pro ni celoživotní oporou, odmala s ní poctivě cvičila. Díky rodinné pomoci se vyhnula prognóze, které sama říká „ležák“. S asistentkou po boku vystudovala základní školu a gymnázium. A úspěšně dokončila i vysokou školu.

Najít si adekvátní práci trvalo Průšové po studiích dva roky. Dnes sama pomáhá dělat pracoviště dostupnější, a to v rámci speciální skupiny. Dochází do firem, které mají zájem zaměstnat člověka s handicapem. „Aby zhodnotili pracovní prostředí, popřípadě náplň práce, aby to bylo pro toho člověka bezpečné,“ popisuje. Sama takové zaměstnavatele i hledá a nyní za to získala cenu.

Osvětu teď plánuje dělat i na druhé straně – u lidí s handicapem. Podle ní velkou část z nich ani nenapadne, že by se mohli uplatnit na běžném pracovním trhu, a automaticky míří na ten chráněný.