Hygienici musí lépe komunikovat s politiky, říká ostravský primátor. Příště by už domluva měla být snazší

Interview ČT24: Tomáš Macura (zdroj: ČT24)

Zaskočila nás okamžitost a plošnost opatření, říká o zpřísnění protiepidemických pravidel v Moravskoslezském kraji ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Podobný případ by se už v regionu neměl opakovat, vedení města je domluveno s tamní hygienickou stanicí, že další změny bude konzultovat s radnicí. Primátor v pořadu Interview ČT24 mluvil také o odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), blížících se krajských volbách nebo o takzvané kauze Stoka.

„Dlouhé týdny jsme byli ujišťováni, i přes růst počtu nakažených na Karvinsku, že situace je pod kontrolou a nic nehrozí. O to více jsme byli zaskočeni okamžitou platností a také plošností na území celého kraje,“ říká Macura o protiepidemických opatřeních, která moravskoslezští hygienici na konci předminulého týdne bez předchozího varování zpřísnili.

Taková situace by podle primátora na Ostravsku už neměla znovu nastat. „Pro náš region máme s krajskou hygienou dohodu, že už se nic takového nemůže opakovat. Opatření, zejména pokud by mělo dojít k jejich zpřísnění, s námi budou dopředu konzultována,“ vysvětluje.

Právě domluvu se samosprávou by podle Macury měli hygienici zlepšit. „Nastavování pravidel není úkolem politiků. Hlavní slovo musí mít epidemiologové a odborníci,“ uvádí. „Jinou věcí je ale komunikace, zasazení opatření do širšího rámce a vyhodnocení toho, jaký budou mít dopad na každodenní život. Mělo by se to se samosprávami komunikovat, ještě lépe konzultovat,“ dodává.

Doly se měly uzavřít dřív, jako v Polsku

Rychlému rozšíření nákazy na Karvinsku by podle Macury zabránilo včasné přerušení těžby v dolech, kde se koronavirus objevil. „K zavření šachet nebo k utlumení jejich provozu mělo dojít dříve, než se stalo. Měli jsme vodítko v polské části uhelné pánve, kde k uzavření došlo dříve než u nás,“ říká. Na pozdním uzavření podle něj nese odpovědnost především provozovatel šachet. „V první řadě management, v druhé vlastník,“ objasnil primátor.

Za vládní rozepře ohledně řešení koronavirové nákazy podle Macury může především ČSSD, přál by si ale, aby kabinet vystupoval jednotně. I přes některé chyby, například v komunikaci, by ministra zdravotnictví Vojtěcha neodvolával. „Za mě je to pracovitý člověk, který se obklopil lidmi, kteří tomu rozumí, snaží se je vyslechnout a snaží se problém řešit. Myslím si, že je proti němu zbytečná hysterie,“ dodává.