Hledejme řešení pro všechny, vyzval papež František. Odmítl nacionalismus a radikální individualismus

Události: Papež zdůraznil, že v dobách pandemie je potřeba lásky a bratrství (zdroj: ČT24)

Papež František v tradičním poselství Urbi et orbi zdůraznil, že v těžkých dobách pandemie je potřeba lásky a bratrství, nikoliv nacionalismu a radikálního individualismu. Už na Štědrý den na půlnoční mši ve Svatopetrském chrámě ve Vatikánu vyzval k pomoci chudým a připomněl, že sám Ježíš se narodil jako chudý vyděděnec. Letošní bohoslužba byla kvůli koronavirovým omezením komornější – účastnilo se jí včetně hloučku kardinálů a biskupů méně než sto lidí. Podobný ráz měla i půlnoční mše v betlémském chrámu Narození Páně. Kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta v Praze poděkoval zdravotníkům.

Papež František řekl, že Vánoce by měly každého přimět, aby přemýšlel o „naší nespravedlnosti vůči tolika našim bratrům a sestrám“, místo aby hověl „v nekonečné touze po majetku“ a po pomíjivém potěšení. „Bůh mezi nás přišel v chudobě a v nouzi, aby nám řekl, že když budeme sloužit chudým, prokážeme tak lásku k němu,“ zdůraznil 84letý papež, který odsloužil svou osmou vánoční mši.

Půlnoční se obvykle slouží v hlavní chrámové lodi svatého Petra za účasti až deseti tisíc lidí, přítomni bývají členové diplomatického sboru téměř dvou set zemí. Tentokrát se věřící vměstnali do zadní části svatostánku. Obřad začal o dvě hodiny dříve, aby se po jeho skončení stihli vrátit domů před zákazem nočního vycházení.

V temných časech pandemie potřebujeme bratrství, apeluje papež

V pátek v poledne papež – výjimečně uvnitř Apoštolského paláce, aby se s ohledem na pandemii zabránil srocení davů věřících – pronesl poselství Městu a světu. Toto požehnání papežové pronášejí vždy na Boží hod vánoční a velikonoční.

Podle Františka nyní lidstvo potřebuje bratrství založené na skutečné lásce. Platí to pro jednotlivce, ale i státy či organizace, zdůraznil a odmítl v této souvislosti nacionalismus a radikální individualismus. „O Vánocích slavíme světlo, které přichází na svět, světlo pro nás v tomto čase temnoty pandemie. Mluvíme o světlech naděje. Aby tato světla mohla zazářit celému světu, musíme zůstat k dispozici,“ nechal se slyšet první mezi biskupy.

Vánoční poselství Urbi et orbi papeže Františka (zdroj: ČT24)

Apeluje na to, aby lidé i státy hledali řešení pro všechny, zejména pro ty nejzranitelnější a nejpotřebnější, například lidi bez práce, uprchlíky či další jedince na okraji společnosti. „Tváří v tvář výzvě, která nezná hranic, nesmíme stavět zdi. Všichni jsme na jedné lodi,“ poznamenal.

Papež František také vyjádřil touhu, aby lidé postižení válečnými konflikty kupříkladu v Jemenu a Iráku našli úlevu. Doufá také ve zmírnění napětí v mnoha koutech světa. 

„Můžete si navzájem popřát mír“

V Betlémě, kde se podle křesťanské věrouky před více než dvěma tisíci lety Ježíš Kristus narodil, se půlnoční mše konala jen pro úzký okruh pozvaných. Letos z obavy před covidovou nákazou nepřijel ani předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Jeho videoposelství se promítalo na zeď.

Jednotlivé věřící od sebe oddělovaly pravidelně umístěné kusy papíru v lavicích. Příchozí včetně americké velvyslankyně při OSN Kelly Craftové a její ochranky měli roušky. „Nemůžete si potřást rukou, ale můžete si navzájem popřát mír,“ vzkázal účastníkům bohoslužby ve chvíli, kdy by jinak nastalo tradiční objímání sousedů v lavicích, římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Duka poděkoval lidem, kteří nesou tíži doby

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka na půlnoční mši ve svatovítské katedrále na Pražském hradě poděkoval zdravotníkům, bezpečnostním složkám a všem, kdo pomáhají „nést tíži doby“. Po dohodě se Správou Pražského hradu se mše v katedrále účastnilo tři sta lidí v rouškách.

Půlnoční mše v katedrále sv. Víta
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Arcibiskupství získalo pro mši v katedrále výjimku, protože areál Hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Všichni přítomní včetně vystupujících zpěváků a hudebníků museli projít bezpečnostními rámy. Přítomní policisté kontrolovali povolení k parkování automobilů.

Program před půlnoční mší zahájil vánočním preludiem varhaník Josef Popelka. Poté zazněl March Georga Friedricha Händela a koleda Nesem vám noviny. Půlnoční mše byla spojena s tradiční Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Smíšeného pěveckého sboru Janáček z Jablonce nad Nisou, Pěveckého sboru RadHost Praha a Pražského katedrálního sboru a orchestru.