Historická vápenka v Krušných horách se po rekonstrukci otevírá veřejnosti

Veřejnosti se otevřela nejstarší vápenka na české straně Krušných hor (zdroj: ČT24)

Nejstarší vápenka na české straně Krušných hor se po rekonstrukci otevřela veřejnosti. Jde o nejvýznamnější dochovaný doklad těžby a zpracování vápnitých hornin v této oblasti, který je významný i v kontextu památek světového dědictví UNESCO. Unikátní vápenka pochází z poloviny 19. století, vápno se v ní vyrábělo ještě o sto let později.

„Klenby byly vypadané, ve zdech byly velké díry, které jsme museli spravit tak, aby nehrozilo, že se zřítí,“ popisuje stav, ve kterém byla vápenka z poloviny 19. století ještě v loňském roce. Restauratéři na ní od té doby odvedli kus práce. Při opravě podle správce z Lesů České republiky Stanislava Lišky použili i původní materiál. „Zdivo, které bylo spadané na zem, bylo roztříděno a materiál byl znovu použit,“ popisuje.

„Začali jsme sem jezdit někdy před deseti lety. Viděli jsme, jak to vypadalo a teď to vypadá úžasně,“ chválí rekonstrukci třeba turista Aleš Vodička. Vápenka měla čtyři patra. Jedno z nich bylo pod zemí, vápenec se do pece sypal shora.

Při opravě se zachoval například zbytek pece nebo polovina šachty. „Vápenka byla i architektonicky zajímavá, můžeme se podívat třeba na zdvojené okénko, které nám ukazuje neorománský styl,“ popisuje interiér Jan Válek z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd. „Opěrný systém připomíná gotické stavby,“ dodává.

Návštěvy jen na objednávku

Rekonstrukce vyšla Lesy České republiky na šest milionů korun. „Je to takzvaný přidružený objekt památky světového dědictví UNESCO,“ vysvětluje významnost stavby Michal Urban, ředitel Montanregion Krušné hory – Erzgebirge.

„Pokud turisté budou chtít navštívit naši vápenku a její vnitřní prostory, je důležité, aby se podívali na webové stránky Loučné pod Klínovcem. Důležité je se objednat,“ připomíná zájemcům o prohlídku starostka obce Jana Müllerová (nez.). Letos je šance navštívit vápenku do konce října. Příští rok bude průvodce k dispozici zase od dubna.