Havlíček potvrdil, že součástí bezpečnostního posouzení na dostavbu Dukovan nebude Rosatom

Brífink po zasedání výboru pro výstavbu jaderných zdrojů (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že bezpečnostní posouzení v rámci výběru dodavatele na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany se bude týkat jen tří subjektů, ani jeden nebude z Ruska. S bezpečnostním posouzením se přes vyřazení Ruska i nadále počítá. Uvedl to na brífinku po jednání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v České republice na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).

„V tuhle chvíli Rosatom už neřešíme,“ řekl ministr Havlíček na tiskové konferenci po jednání výboru. Tendru se podle něj zúčastní pouze tři uchazeči, jde o stávající zájemce z Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Ruskou firmu Rosatom se stát rozhodl vyřadit poté, co vyšlo najevo, že za útoky ve Vrběticích zřejmě stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Tito tři uchazeči musí splnit bezpečnostní požadavky. Jejich vyhodnocení pak bude postoupeno i zpravodajským službám České republiky, bez jejichž souhlasu daný uchazeč nebude moci v tendru dále pokračovat.

„Chceme se přesvědčit o celé řadě návrhů, se kterými budou chtít uchazeči jít do samotného tendru s ohledem na jadernou a kybernetickou bezpečnost nebo případné dodavatelské vztahy,“ vysvětlil Havlíček. Podle něj bezpečnostní posouzení neprodlouží přípravu tendru, protože zájemci spolu s dotazníkem dostanou také předběžnou poptávkovou dokumentaci, podle níž už budou moci sestavovat svou vlastní nabídku.

Dotazník mají dostat pouze francouzské EDF, korejské KHNP a severoamerický Westinghouse. Garantovat to má podle Havlíčka vládní usnesení i zadávací dokumentace, ve které jsou uchazeči, se kterými bude stát jednat, výslovně uvedení. Následného tendru se tak nebudou moci zúčastnit jiné firmy, a to ani v roli subdodavatelů. Stát v minulosti z dalších zájemců vyloučil i firmy z Číny.

Podepsat by se kontrakt měl v roce 2024

Oslovení uchazeči budou mít na zpracování bezpečnostního dotazníku čas do konce letošního listopadu. Následujících šest měsíců budou mít čas pro podání takzvaných iniciačních nabídek a poté ještě 20 měsíců pro zpracování a předložení finálního návrhu. Kontrakt s vybraným dodavatelem by měl stát podepsat v roce 2024.

Vyřazení Ruska z tendru na Dukovany zatím nezměnilo předpoklady státu o celkových nákladech na stavbu. Samotná výstavba jaderného bloku by podle odhadů měla vyjít přibližně na 175 miliard korun. Odhad podle Havlíčka vychází ze zpracovaného modelu ministerstva průmyslu. V minulosti ministr obhajoval případnou účast ruského Rosatomu, ještě před jeho vyřazením, tlakem na cenu. Tu by podle některých expertů mohlo snížit více zájemců. Ministr také zopakoval, že stát je připraven stavbu financovat až ze sta procent.