Hackeři zaútočili na nemocnici následné péče v Horažďovicích. Vyřadili její informační systém

Události v regionech: Kyberútok na nemocnici v Horažďovicích (zdroj: ČT24)

Nemocnice následné péče v Horažďovicích na Klatovsku se stala terčem kybernetického útoku, zjistil server Aktuálně.cz. Hackeři vyřadili část informačního systému zdravotnického zařízení. O hackerském útoku už dříve informoval Český rozhlas, neupřesnil však, jakého zařízení se týkal. Hackeři napadli nemocnici minulý týden, nyní už funguje bez omezení. Případem se zabývá policie.

Českému rozhlasu útok potvrdil podnikatel z oboru, o které zařízení však mělo jít, nebylo jasné. Deník Aktuálně.cz nyní zjistil, že si hackeři vybrali nemocnici v Horažďovicích. Zařízení se 140 lůžky poskytuje pomoc dlouhodobě nemocným, například rehabilitaci při pohybových chorobách, stará se ale i o pacienty v terminálním stadiu nemoci.

„V úterý byl na Okresní státní zastupitelství v Klatovech doručen záznam o zahájení úkonů trestního řízení týkající se napadení počítačového systému Nemocnice následné péče Horažďovice neznámým pachatelem,“ potvrdila serveru Aktuálně.cz vedoucí žalobkyně klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Útok byl zahájen minulý týden ve čtvrtek a pokračoval až do pátečního rána. „Neznámý pachatel některá data neoprávněně použil, poškodil nebo vymazal, čímž způsobil dočasné omezení určitého segmentu informační infrastruktury,“ popsala žalobkyně. Nemocnici tím vznikla škoda 150 tisíc korun.

Nemocnice útok nekomentuje

Hackerským útokem se nyní zabývají specialisté z Krajského policejního ředitelství v Plzni. Mluvčí Dana Landmanová však podrobnosti k útoku neuvedla. „Policisté z týmu specializovaného na kybernetickou kriminalitu, z oddělení hospodářské kriminality, zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ sdělila pro Aktuálně.cz. 

Podrobnosti k útoku neuvedl ani mluvčí nemocnice Jiří Kokoška, podle něj však zařízení nyní poskytuje veškerou péči a služby bez omezení. „Pokud v minulosti v jakékoli z nemocnic Plzeňského kraje došlo nebo v těchto dnech dochází k podobným incidentům, zpravidla je nekomentujeme, abychom nenarušili průběh vyšetřování,“ řekl.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost uvedl, že útok nebyl ochromující, na místo tak neposlal ani své lidí, jak bývá běžné při rozsáhlých napadeních. Vedení nemocnice ale předal informace o tom, jak podobné incidenty zvládat a lépe zabezpečit své systémy. 

Hackerských útoků přibývá

Za poslední dva měsíce loňského roku počet kybernetických útoků ve zdravotnictví ve střední Evropě vzrostl o 145 procent. Aktivity hackerů jsou přímo spojené s nouzovým stavem kvůli epidemii koronaviru. Do systémů nemocnic pronikají zpravidla vyděračskými viry, typické jsou například Ryuk, Sodinokibi či Defray, uvedl server Aktuálně.cz. 

U podobných napadení se většinou jedná o takzvaný phishingový útok, kdy hacker vnikne do systému nemocnice prostřednictvím mailu. Ten vypadá jako zpráva od známého uživatele, se kterým je adresát v běžném kontaktu. Předtím zjišťuje, s kým je cílová osoba ve spojení či jaké má ochrana nemocnice slabiny. Útoky jsou často cíleny na správce systému, aby hackeři získali kompletní přístup k síti. Soubory pak znepřístupní a za jejich dešifrování žádají výkupné.