Free Tibet, CZ for sale. Fasáda Hradu se v noci změnila v projekční plátno

Aktivisté v noci na středu promítali na budovy Pražského hradu světelné obrazce a texty, jež kritizovaly návštěvu čínského prezidenta v České republice a obchodní vazby mezi Prahou a Pekingem. Policie po původcích projekce pátrala, nikoho ale nezadržela.

Texty a obrazci projektovanými na fasádu Ústavu šlechtičen obrácenou k Vltavě aktivisté připomněli bývalého prezidenta Václava Havla, jenž kritizoval porušování lidských práv, a vyzvali k osvobození Tibetu a Tchaj-wanu. Na zdech Pražského hradu, kde český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v úterý podepsali smlouvu o strategické spolupráci svých zemí, se objevily také nápisy „prezident na prodej“ a „CZ for sale“.

Světelný protest proti návštěvě čínského prezidenta
Zdroj: Facebook/Kateřina Bursikova Jacques

„Na návštěvu čínského prezidenta v Praze reagujeme unikátní světelnou projekcí na Pražský hrad. Věříme, že skutečná pravda a láska alespoň na fasádě Pražského hradu osloví nejednoho občana České republiky,“ uvedli aktivisté ve zprávě, která přišla z anonymní e-mailové schránky. Fotografie na svém Facebooku zveřejnila i pro-tibetská aktivistka Kateřina Bursíková Jacques.

Za vším hledej Kalouska – alespoň podle Hradu

Policie zprvu nechtěla pátrání po původcích projekce potvrdit. Až později uvedla, že policisté se promítáním zabývali kolem druhé ranní, protože směřovalo do prostoru, kterého se týkají bezpečnostní opatření. Projektor hledali mimo jiné v okolí Strahovského kláštera a na Malé Straně.

„Nakonec se nám podařilo konkrétní místo s největší pravděpodobností ztotožnit, žádné projekční zařízení se tam už ale nenacházelo,“ uvedl mluvčí Tomáš Hulan s tím, že nikoho nezadrželi. Podle jeho kolegyně Andrey Zoulové navíc ani nešlo o protiprávní jednání.

Samotný Pražský hrad podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebude záležitost řešit; kolem návštěvy z Číny se prý rozvinul aktivistický spektákl v čele s předsedou TOP 09. „Mohu se třeba domnívat, že to byl snímek ze života známého bojovníka za práva tibetského lidu, pana Miroslava Kalouska,“ dodal mluvčí k projekci.

Návštěvu provázely potyčky příznivců obou táborů (zdroj: ČT24)

Čínská vlajka jako nucený plášť

Návštěvu čínského prezidenta v Praze provázejí i další protesty. Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil u Evropské ulice billboard se společnou fotografií Havla a tibetského duchovního vůdce dalajlamy, v některých ulicích také aktivisté potřísnili barvou vyvěšené čínské vlajky a po jejich odstranění je nahrazovali tibetskými. Na Kampě a u Hradu v úterý stovky lidí protestovaly proti čínské lidskoprávní politice.

Řada incidentů se odehrála i během posledního dne Si Ťin-pchingova pobytu v Praze. Skupinky Číňanů i odpůrci čínské návštěvy (opět s tibetskými vlajkami v rukou) se dopoledne sešli také u paláce Žofín, kde se oba prezidenti účastní ekonomického fóra. Zasáhli těžkooděnci a oba potýkající se tábory od sebe oddělili.

Na Dlabačově se pohádal příznivec čínského prezidenta s odpůrcem, napadl jej a strhl mu tibetskou vlajku. Oba aktéři skončili na policejní služebně. Stejně dopadli i dva cizinci s trvalým pobytem v Česku, kteří u kavárny Slavie napadli dívku a chtěli ji přes její nesouhlas zabalit do čínské vlajky. Muže, který údajně bez platné vstupenky vnikl na Petřínskou rozhlednu kvůli vyvěšení tibetské vlajky, policie podezírá z přestupku proti majetku.

„To, co proběhlo v minulých dnech, bylo neadekvátní a někdo za to nese odpovědnost. Obávám se, že je to pan prezident. Celá ta návštěva se dostala do úplně jiného kontextu, než měla být. Nepochybně v tom sehrála roli ta česko-čínská komora atd.,“ uvedl v Událostech, komentářích europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Události, komentáře: Byli "vítači" v ulicích organizovaní? (zdroj: ČT24)

Vláda si průběh návštěvy pochvaluje

Na práci mužů zákona se na zasedání vlády ptal ministr kultury Herman, který se na twitteru několikrát vyhranil proti spolupráci ČR s Čínou. „Vždycky může dojít k dílčím sporným momentům, ale shodli jsme se na tom, že policie nelehký úkol zvládla,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Incidenty, v nichž figurovali příznivci čínského prezidenta vyzbrojení tyčemi praporů, například v úterý v Chotkových sadech nebo v pondělí u Evropské třídy, se bude zabývat i GIBS. „Těch 10 či 15 nejvážnějších, o kterých média hovořila, je potřeba detailně rozebrat. Jestli tam bylo porušení, tak ať platí padni komu padni, ale znovu říkám, policie takto zásadní návštěvu zvládla,“ tvrdí ministr vnitra Chovanec.

Během tří dnů návštěvy skončilo na policejních služebnách 23 lidí - většinou kvůli přestupkům. Pouze jeden člověk je podezřelý z trestného činu, a to kvůli krádeži tibetské vlajky.