Foltýn míří na Hrad, v čele Vojenské policie ho nahradí Roček

Novým náčelníkem Vojenské policie (VP) by se měl stát Jiří Roček, návrh na jeho jmenování v úterý projednal sněmovní branný výbor. Nahradí Otakara Foltýna, který požádal o uvolnění z funkce a podle zjištění České televize nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. V čele Vojenské policie působil Foltýn od počátku loňského července.

Že Otakar Foltýn nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky, potvrdily České televizi dva zdroje. On sám to potvrdil webu Seznam Zprávy s tím, že o jeho zařazení rozhodne náčelník vojenské kanceláře Radek Hasala.

Zvolený prezident Petr Pavel, který bude do funkce uveden 9. března, uvedl, že byl o Foltýnově příchodu na Hrad informován. „Jako člověka i odborníka ho velice respektuji a těší mě, že (ve vojenské kanceláři) posílí její řady,“ uvedl Pavel.

Díky a výhrady ministryně Černochové

Náčelníkem Vojenské policie je Foltýn poslední den, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla poslancům z branného výboru, že požádal o uvolnění z funkce ke konci února. Projednání výborem je nezbytné k tomu, aby mohla náčelníka Vojenské policie odvolat.

Poděkovala mu za to, jak Vojenská policie zvládla svou práci v době českého předsednictví v Evropské unii. Vyzdvihla také, že posunul spolupráci s armádou nebo připravil mise Vojenské policie v Kosovu a na Ukrajině. Naopak mu vytkla, že ji neinformoval o obvinění šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče kvůli nákupu přístroje na ochranu proti odposlechu.

Ministryně se také domnívá, že měl Foltýn Voráče postavit mimo službu kvůli obvinění ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ukládá mu to podle ní rozkaz ministra obrany z roku 2015.

Foltýn řekl, že podle jeho právního názoru bylo „50 na 50“, zda Voráče služby zprostit. Podotkl, že ve chvíli, kdy se jeho nadřízený domnívá, že nesplnil rozkaz, nezbývá mu nic jiného než rezignovat. Kauzu nákupu zařízení považuje za marginální případ. Řekl, že mu proto nevěnoval pozornost a ministryni o obvinění neinformoval. Odmítl podezření, že šlo z jeho strany o zatajování.

Foltýn podpořil svého nástupce

Výbor musí projednat také návrh na nového náčelníka Vojenské policie, kterým bude Jiří roček. Návrh, aby byl jeho nástupcem, podpořil i Otakar Foltýn, sám Roček hovoří o kontinuitě.

„Budeme pokračovat v nastavených projektech, samozřejmě priorita je jednoznačně podpora ozbrojeným silám, především Armádě České republiky,“ řekl po jednání výboru ke svým prioritám. Je také podle něj potřeba reagovat na změněnou bezpečnostní situaci.

Zaměřit se chce také na uklidnění situace u kriminální služby. Atmosféra nedůvěry u kriminalistů Vojenské policie je podle Foltýna obrovská, s prací kriminální služby byl dlouhodobě nespokojen. Odmítl informace serveru Ekonomický deník, který v pondělí uvedl, že u Vojenské policie vznikla „spiklenecká buňka“, která „protizákonně budovala tým, jenž měl účelově shromažďovat informace o všem a všech“. Foltýn odmítl, že se stalo něco nelegálního, své kroky je připraven obhájit. 

Předseda výboru a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) kvůli informacím, které v úterý na výboru zazněly, navrhl zřízení vyšetřovací komise ke stavu ve Vojenské policii. Jeho návrh žádný poslanec nepodpořil. Pokud se situace nevyjasní, Metnar zřízení znovu navrhne na dalším jednání výboru.

Roček podle ministryně pykal za chyby náměstkyně

Třiapadesátiletý Roček byl v minulosti například šéfem ochranné služby Vojenské policie či velitelem v Táboře. Zkušenosti má také ze zahraničních misí; v roce 2008 působil v bývalé Jugoslávii.

Černochová v úterý řekla, že Roček nemohl být do funkce náčelníka Vojenské policie jmenován už loni v létě, protože v té době se řešilo jeho kázeňské potrestání v souvislosti například s dopravními přestupky někdejší náměstkyně ministra obrany Kateřiny Blažkové. Roček podle ministryně pykal za chyby náměstkyně. Roček řekl, že GIBS uzavřela prověřování s tím, že při předávání přestupků špatně postupoval a Černochová mu to následně kázeňsky vytkla.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dělá ministryně v souvislosti se změnou ve vedení Vojenské policie kroky, které jsou za dané situace nezbytné. Domnívá se, že funkce Vojenské policie nebude oslabena.

Vojenská policie byla zřízena v roce 1991 a plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. Náčelník vojenské policie je přímo podřízený ministru obrany. Vojenských policistů je kolem 1200.