Filip chce, aby Herman rezignoval. Tvrdí, že lže a škodí Česku

Jiří Brady nedostal 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Podle předsedy největší opoziční strany KSČM Vojtěcha Filipa je zřejmé, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) lhal, když tvrdil, že Brady vyznamenání dostat měl a Hrad ho na poslední chvíli vyškrtl. Filip proto vyzval Hermana k rezignaci. Znovu mu také vyčetl jeho jarní účast na sudetoněmeckém sjezdu. Ministr Filipovu výzvu odmítl, podle něj se jen KSČM snaží za každou cenu zviditelnit.

„Musím zopakovat výzvu k Danielu Hermanovi, aby pro trvalé porušování ústavního slibu ministra odstoupil ze své funkce,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip ve své reakci na dění uplynulých dnů. Během nich obvinil ministr kultury prezidenta republiky, že odmítl vyznamenat Hermanova strýce Jiřího Bradyho kvůli tomu, že se Daniel Herman předtím sešel s dalajlamou.

Prezident Hermanovo tvrzení nepřímo odmítl, ačkoli podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) v soukromém rozhovoru připustil, že ho žádal o zrušení schůzky s dalajlamou. Prezidentův mluvčí a také ředitel hradního protokolu potom zpochybňovali tvrzení Jiřího Bradyho, že mu Hrad telefonicky přislíbil Řád T. G. Masaryka. Šéf protokolu Jindřich Forejt upozornil, že o vyznamenání Bradyho, jenž má kromě českého občanství i kanadské, by musely vědět kanadské úřady. 

Protože kanadská ambasáda sdělila, že o vyznamenání nic neví, je podle Vojtěcha Filipa zřejmé, že se Daniel Herman „na základě vlastních lží snaží (…) ukázat, že on si může dovolit všechno, včetně porušování svého ústavního slibu“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Daniel Herman Filipova slova odmítl. Celé prohlášení šéfa komunistů považuje za snahu odvrátit pozornost od volební porážky v říjnových krajských a senátních volbách. „Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti, tak se snaží zviditelňovat za každou cenu,“ uvedl Herman. KSČM v říjnu ztratila v celkovém součtu více než polovinu z původní 182 zastupitelských mandátů a nezískala ani žádné křeslo v senátu.

Cena za obhajobu lidských práv? Podle Filipa jen za to, že přežil

Když v pátek rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller předal na Staroměstském náměstí univerzitní medaili Jiřímu Bradymu, řekl oceněnému, že je to za „vaši neúnavnou osvětovou činnost o hrůzné pravdě holocaustu, vaši pomoc této zemi po roce 1989 a také vaši obhajobu lidských práv“.

S podobnými argumenty také původně navrhla Bradyho Poslanecká sněmovna na státní vyznamenání. Vojtěch Filip však ve své reakci na dění uplynulých dnů uvedl, že státní vyznamenání by Jiří Brady dostal výhradně „za věznění v koncentračním táboře nacistů“.

Jiří Brady s oceněním od Univerzity Palackého
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Filip se vrátil také k jarní účasti Daniela Hermana na sudetoněmeckém sjezdu. Vystoupil na něm jako první zástupce české vlády – krátce předtím landsmanšaft definitivně vyškrtl ze svých stanov požadavek na znovuzískání ztracené vlasti a majetkové odškodnění. Předseda KSČM přesto zopakoval své tehdejší výhrady. „Prosazuje zájmy jiných než občanů České republiky, případně svými činy našim zájmům přímo škodí,“ uvedl Vojtěch Filip.

Dodal, že pokud Herman neodstoupí sám, vyzve k jeho odvolání premiéra Bohuslava Sobotku.

Zleva Daniel Herman, předseda bavorské vlády Horst Seehofer a předseda sudetoněmeckého svazu Berd Posselt
Zdroj: Daniel Karmann/AP