Faltýnek: Do dvou týdnů bychom mohli mít hotový text koaliční smlouvy

Události: Koaliční smlouva má být hotová do dvou týdnů (zdroj: ČT24)

Vleklá vyjednávání o Babišově vládě by se mohla po víkendových jednáních KSČM a ČSSD posunout. Hnutí ANO chce do 14 dnů připravit konkrétní text koaliční smlouvy. V Otázkách Václava Moravce to uvedl první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. V sobotu schválili vyjednávání o vládě na svém sjezdu komunisté, v pátek se ke stejnému kroku vyslovilo i vedení ČSSD. V příštím týdnu by pak měly začít tříčlenné schůzky.

„Počkáme na jednání dalších orgánů ČSSD, důležité je, že se kolegové rozhodli pokračovat. V průběhu 14 dnů chceme dát dohromady konkrétní text koaliční smlouvy, protože na programových věcech už jsme se dohodli,“ prohlásil Faltýnek. Podle něj bylo mezi ANO a ČSSD zhruba 17 sporných oblastí a všechny problémy už se podařilo vyřešit.

Podle Faltýnka už jsou programové záležitosti víceméně vyřešeny také s KSČM. „Takže v nějaké relativně krátké době by mělo nastat i to třístranné jednání,“ dodal Faltýnek.

Čerstvě zvolený předseda komunistů Vojtěch Filip mluvil v sobotu o tom, že by tyto schůzky měly začít v příštím týdnu. „Jsme připraveni příští týden jednat ve trojici, tedy s ANO a ČSSD u jednoho stolu. Protože kolaps vyjednávání mezi sociálními demokraty a ANO byl dán tím, že u toho nebyla KSČM.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Sociální demokraté předpokládají, že výsledky jednání z nadcházejícího týdne potvrdí na sobotním jednání širší vedení ČSSD v Hradci Králové. U komunistů by pak případnou dohodu mohlo schvalovat květnové zasedání širšího vedení KSČM.

Komunisté budou chtít „toleranční patent“

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) dodal, že komunisté budou chtít určitou písemnou záruku ohledně spolupráce s ANO. „Nejde jen o to, co se napíše do programového prohlášení, ale také jak si vydefinujeme mechanismy informování, konzultací. Tak, abychom měli určité záruky, že se sliby budou plnit. Není to opoziční smlouva, pochopitelně ani ne koaliční,“ dodal Dolejš, který na víkendovém sjezdu neobhájil post místopředsedy.

Podle něj by mělo jít o systém garancí, že kvůli toleranci vlády nebude strana za užitečné idioty. KSČM se ale podle něj nechce rvát o kořist a porcovat si teplá místečka. „My si nezakazujeme hlasovat proti vládě nebo některé její věci nepodpořit,“ zdůrazňoval Dolejš. 

K jednání o toleranci Babišovy vlády v sobotu ve svém projevu na sjezdu KSČM vyzýval i prezidet Miloš Zeman. „Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky. Budete mít dost času,“ vyzýval. 

Faltýnek: Myslím, že u ministrů za ČSSD nebudeme uplatňovat veto

Předseda KSČM Vojtěch Filip mluvil na sobotním sjezdu také o tom, že komunisté mají personální výhrady k některým členům současné vlády v demisi. Zkritizoval například nesoulad mezi postoji ministerstva obrany a zahraničí k aktuálnímu dění v Sýrii. Strana kritizuje také vedení ministerstva průmyslu a obchodu.

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM)
Zdroj: ČT24

Jiří Dolejš ale v Otázkách Václava Moravce zdůrazňoval, že si komunisté nechtějí přivlastňovat kompetence tvorby vlády: „U některých jmen pouze říkáme, že tam vidíme určité riziko rozporu s dohodnutým tvarem programového prohlášení. Je jasné, že pokud ty výhrady jsou výrazné, tak lze dedukovat, že by to pro nás byla bariéra při obhajování našeho postupu před členskou základnou.“ 

Podle Jaroslava Faltýnka nejsou případné změny ve vládě ze strany ANO vyloučené. Ostatně ministr spravedlnosti Robert Pelikán už oznámil, že v politice končí. Podle Faltýnka ale musí jednotlivé ministry zhodnotit premiér v demisi Andrej Babiš.

  • ministerstvo vnitra – Lubomír Metnar
  • ministerstvo práce a sociálních věcí – Jaroslava Němcová
  • ministerstvo zemědělství – Jiří Milek
  • ministerstvo zahraničí – Martin Stropnický
  • ministerstvo kultury – Ilja Šmíd

Co se týče nominantů do vlády ze strany ČSSD, tak by to podle Faltýnka měli být odborníci na dané resorty. Jinak prý ale hnutí ANO nechce do výběru sociálním demokratům mluvit: „My si nebudeme nijak zvlášť kádrovat nominanty do vlády ze strany ČSSD, myslím, že nebudeme uplatňovat právo veta.“ 

Sociální demokraté ovšem požadují také písemnou záruku,  že by Andrej Babiš odešel z funkce premiéra, pokud by byl v kauze Čapí hnízdo odsouzený. A tady může chystaná dohoda narazit: Babiš s tím totiž zásadně nesouhlasí. „Toto je pro mě zásadní problém, protože já vůbec odmítám takovouto spekulaci. Já jsem stíhán účelově a klást si takovou podmínku: jednak by tedy padla celá vláda – nevím, zda si to ČSSD uvědomuje – a mě se to zásadně nelíbí,“ kritizoval pro Týden v politice premiér v demisi Babiš.