Expremiér půjde před soud, obžaloba na Nečasovy je hotová

Obžalobu bývalého předsedy vlády Petra Nečase za trafiky pro vzpurné exposlance má státní zástupce Rostislav Bajger hotovou. Upozornily na to Hospodářské noviny, podle kterých ji podá k soudu zřejmě již tento týden.

Petr Nečas byl obviněn v jednom ze série případů kolem jeho manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Společně by měli jít před soud za způsob, kterým v roce 2012 dosáhli rezignace tří vzpurných poslanců ODS před klíčovým hlasováním o zvýšení DPH. Podle obvinění složili poslanci mandát za slib, že získají lukrativní posty ve firmách, kde má stát podíl.

Nečasův advokát Josef Lžičař uvedl, že se jeho klient ničeho nedopustil. „Postoj je stejný od počátku – pan doktor Nečas se necítí být vinen trestným činem. O trafikách nerozhodoval,“ řekl již dříve. Sám bývalý premiér se prostřednictvím zpravodajských médií s veřejností odmítá bavit. Naposled se odmítl vyjádřit, když doprovázel manželku k soudu, který ji zprostil obžaloby v jiném případu.

Krátce po složení mandátu se dva ze tří exposlanců skutečně dostali do vlivných pozic ve významných firmách. Marek Šnajdr se stal členem dozorčí rady státního podniku Čepro, Ivan Fuksa dostal funkci v Českém Aeroholdingu. Petr Tluchoř však navzdory spekulacím o ČEZu nakonec žádnou funkci nezískal. Policejní spis však uvádí, že Tluchořem požadovaný člověk Libor Antoš byl v lednu 2013 zvolen členem dozorčí rady Českých drah.

Státní zástupce přitom odmítl tvrzení, že nešlo o korupci, protože v nových funkcích měli bývalí poslanci méně peněz. „Je jedno, že měli méně peněz. Garantovali jim, že budou mít příjem,“ řekl Rostislav Bajger Hospodářským novinám.

Zatímco Petra a Janu Nečasovy chce žalobce poslat před soud, bývalých poslanců se obžaloba ani trestní stíhání netýká. Původně sice skončili Marek Šnajdr, Ivan Fuksa i Petr Tluchoř ve vazbě, ale Nejvyšší soud potom rozhodl, že se na případ vztahuje poslanecká imunita. Jejich stíhání tak skončilo, stát se jim později omluvil a exposlanci také dostali statisícové odškodné.