Epidemie zpomalila, v pondělí přibylo 11 896 nakažených. Dorazily vakcíny pro děti

Epidemie koronaviru v Česku opět zpomalila. V pondělí přibylo 11 896 potvrzených případů nákazy, což je nejméně ve všední den za čtyři týdny. Proti minulému pondělí je to pokles asi o 3600 případů. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 817 nakažených, incidenční číslo tak od pondělí kleslo o 34. Přibylo ale hospitalizovaných. V nemocnicích nyní s covidem leží 5908 pacientů, v těžkém stavu je 996 z nich. Do skladu v Olomouci a některých nemocnic již dorazily vakcíny pro děti, distribuce do ordinací pediatrů a očkovacích míst začne ve čtvrtek.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání 12 dní v řadě. Vysoký ale zůstává počet úmrtí. Za uplynulé dva týdny přesáhl počet obětí ve 12 případech stovku. Výjimkou je sobota s 91 zemřelými a pondělí s 56 zemřelými. Údaje za poslední dny ale obvykle při dalších aktualizacích ještě rostou. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem v Česku 34 697 lidí.

Laboratoře v pondělí provedly přibližně 107 tisíc testů, asi o 19 tisíc méně než před týdnem. Pozitivita klesla u všech třech typů testů. V případě lidí, kteří se nechali testovat preventivně, bylo pozitivních 5,67 procenta vzorků, před týdnem to bylo více než šest procent. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních klesl z 13,3 na 11,96 procenta. V případě diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesla pozitivita z 29,67 na 27,05 procenta.

Fakultní nemocnice Brno v pondělí sekvenací potvrdila v kraji sedmý případ nákazy variantou omikron. Případem je dítě z Adamova, kde už jsou dvě nakažené děti v základní škole. Dalšími dvěma nakaženými jsou zdravotní sestry z Fakultní nemocnice Brno a dvě děti jedné z nich. Mezi případy z Brna a Adamova není žádná souvislost. Dosud bylo v Česku potvrzeno devět případů varianty omikron, kterou zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru.

Pokles nakažených je nyní trvalým trendem

Incidenční číslo zůstává vyšší než tisíc už pouze na Vysočině. Je to zároveň jediný kraj, kde incidence od pondělí vzrostla, ačkoliv jen minimálně. Na 100 tisíc obyvatel tam za posledních sedm dní připadá 1004 nakažených. Naopak v Karlovarském kraji má incidenční číslo hodnotu 376, což je nejméně v Česku.

Pokles nakažených je nyní trvalým trendem. „Pokud bude dál pokračovat mezitýdenní pokles zhruba o dvacet procent, tak by se v tomto týdnu počty nově pozitivních měly pohybovat v průměru kolem deseti tisíc, ale pozor, včetně víkendů,“ sdělil Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT s tím, že pokud zůstane trend stejný, ve vánočním týdnu bude přibývat kolem osmi tisíc nakažených.

Epidemie covidu-19 zpomaluje (zdroj: ČT24)

Přes sedm tisíc hospitalizovaných bylo už v listopadu

Podle nových dat ministerstva zdravotnictví bylo minulé pondělí s covidem-19 hospitalizováno přes 7100 lidí, data z úterý ale ukazovala asi o 600 méně. Přes sedm tisíc hospitalizovaných bylo už v listopadu, vyplývá ze srovnání v úterý uveřejněných dat a těch, která jsou vždy publikována následující den. Zatím nejvíce covidových pacientů vyžadujících nemocniční péči za jeden den bylo přes 9500 v březnové vlně epidemie, z nich dva tisíce potřebovaly intenzivní péči.

Vůbec nejvíce později dohlášených pacientů v posledních třech týdnech bylo 693. Přibyli k pondělí 29. listopadu. K původním 6394 pacientům se přičetla více než desetina a poprvé od 6. dubna bylo v nemocnicích přes sedm tisíc hospitalizovaných s covidem. Víkendové počty se zvyšují obvykle o 200 či 300 případů, v pracovních dnech i kolem šesti set.

„Nemocnice jsou poměrně hodně zatíženy, personál zařizuje kromě péče o covidové pacienty i očkování nebo testování. Nestíhají tak dohlašovat hospitalizace v reálném čase,“ přiblížil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podle něj ale v drtivé většině zařízení hlásí později hospitalizace lehkých případů, vážné průběhy a obsazenost přístrojů ECMO nebo umělých plicních ventilací přičítají většinou včas. Nejvíce nových hlášení pak přibývá v pondělí. Dušek proto varoval před hodnocením vývoje naplněnosti nemocnic podle mezidenního poklesu, případně o víkendu. Například minulé úterý bylo za pondělí 6. prosince hlášeno 6520 hospitalizovaných, nyní je v datech za stejný den 7129 pacientů, což je prozatím nejvíc v současné vlně epidemie.

Testování při nástupu do nemocnice

Důvodem zpětného navýšení je podle mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Evy Libigerové také to, že i pacienti, kteří nemají pozitivní test na koronavirus, se při příjmu do nemocnice testují. „U řady z nich se dodělávají testy, které diagnózu potvrdí či vyvrátí. Samozřejmě však může dojít i k administrativnímu zdržení a při kontrole se pacient zpětně do systému dohlásí,“ sdělila.

Odborníci upozorňují, že proti jarním vlnám covidu nemocnice v současné době plní jednotky intenzivní péče ze dvou třetin neočkovaní lidé. V průměru jim je asi o deset let méně než očkovaným pacientům. Z celkového počtu hospitalizovaných nad šestnáct let tvoří neočkovaní asi 55 procent, v populaci je jich ale méně než třicet procent, protože 71,2 procenta této věkové skupiny vakcinaci podstoupilo. Z očkovaných lidí, kteří potřebují nemocniční péče, je značná část dlouho po podání druhé dávky a měla by už nárok na přeočkování, které odolnost znovu zvyšuje.

Dorazily vakcíny pro děti

Zdravotníci v pondělí aplikovali 76 359 dávek vakcíny proti koronaviru, zhruba o devět tisíc méně než před týdnem. Více než 58 tisíc lidí si přišlo pro třetí, posilující dávku, naopak první očkování podstoupilo necelých šest tisíc zájemců.

Druhým dnem mohou rodiče hlásit na očkování i děti od pěti do jedenácti let. Do skladů v Olomouci, Táboře a Stéblové na Pardubicku v úterý dorazila první zásilka 300 tisíc dávek vakcíny pro děti. Rozvoz vakcín do ordinací pediatrů a očkovacích center začne ve čtvrtek.

Vakcíny už zvlášť obdržely některé nemocnice. Do pražské Fakultní nemocnice Motol přišla dopoledne zásilka dvanácti tisíc dávek, ještě v úterý čeká šest tisíc dávek také Jihomoravský kraj. Rodiče zatím k vakcinaci přihlásili zhruba devět tisíc dětí.

Od začátku vakcinace aplikovali zdravotníci v Česku 14,47 milionu dávek, ukončené očkování má 6,5 milionu lidí. Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 2 350 338 případů koronaviru, více než dva miliony lidí se již z nákazy vyléčily.