E-neschopenky nejsou plně elektronické, tvrdí lékaři. Chtějí, aby je hradil stát

Lékaři chtějí úhradu za vydání e-neschopenky. Na středečním jednání je v tom podpořil poslanecký výbor pro zdravotnictví. Ministerstva práce i zdravotnictví ale úkon platit odmítají, podle obou ministrů je to povinnost toho druhého. Systém se bude používat od ledna příštího roku.

„Neschopenka by měla být lékaři hrazena odjakživa, což nebyla. Je to skutečně administrativní činnost, kterou po lékaři požaduje stát,“ nechal se na jednání slyšet předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Upozorňuje, že za uchazeče o zaměstnání registrovaného na úřadě práce hradí lékaři vydání dokladu ministerstvo práce.

Předsedkyně výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) řekla, že peníze za podobný výkon mají například lékárny, kterým pojišťovny platí 15 korun za výdej léku na recept. Do roku 2015 lékárny vybíraly regulační poplatky 30 korun za recept od pacientů. Nyní lékárnická komora požaduje zvýšit poplatek od pojišťoven na 18 korun.

Systém bez papíru má začít plně fungovat od začátku příštího roku. „Od ledna budeme mít e-neschopenku, která bude povinná a uživatelsky koncipovaná tak, aby vyhovovala lékařům, pacientům i zaměstnavatelům,“ slíbila už dříve ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně práce Maláčová (12. června 2019): E-neschopenka bude povinná a uživatelsky příjemná (zdroj: ČT24)

Digitální neschopenka má výrazně zjednodušit výměnu informací mezi lékařem, zaměstnavatelem a Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zaměstnanci dále zůstane povinnost své nadřízené informovat o pracovní neschopnosti, nebude ale muset zařizovat doklady.

„Pojištěnec už nebude muset předávat doklady zaměstnavateli, náhrada mzdy i nemocenské mu přijde automaticky. Nemocnému dál zůstane v papírové podobě jen průkaz práce neschopného,“ uvádí ČSSZ na svém webu.

Zaměstnavatelé se budou moci přihlásit do portálu, kde najdou informace o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců. Systém jim také umožní požádat o zasílání oznámení o vzniku, trvání anebo ukončení neschopenky, a to buď do datové schránky, anebo na e-mailovou adresu.

Elektronické neschopenky nejsou plně elektronické, kritizují lékaři

Praktičtí lékaři ale upozorňují na vážné nedostatky chystaného systému. „Současné e-neschopenky jsou dalším typickým příkladem elektronizace na český způsob a rozhodně nejsou plně elektronické. Nadále budeme muset část neschopenky tisknout a vypisovat ručně,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

V důsledku toho elektronický systém nepovede ke snížení administrativní zátěže, obávají se lékaři. S postojem sdružení souhlasí předseda Společnosti všeobecného lékařství Svatopluk Býma. „E-neschopenka je polovičatým řešením a dalším typickým příkladem toho, jak elektronizace nesmí vypadat,“ tvrdí.

Podle ministerstva práce však kritika není na místě. Lékaři měli podle resortu dost času, aby uplatnili své připomínky. „Je tedy s podivem, že dva měsíce před ostrým spuštěním systému e-neschopenka rozporují skutečnosti, o kterých se vedla diskuze nejen na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová. 

Ministerstvo se ohradilo proti tvrzení, že lékař bude muset část neschopenky vypisovat ručně. „Od 1. ledna 2020 bude rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti plně elektronické. Pouze průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce bude v tištěné podobě, a to z důvodu, aby nemocný měl kdykoli k dispozici všechny údaje o své pracovní neschopnosti, především kdy se má dostavit na další kontrolu. Tiskopis bude jediným tiskovým výstupem pro pacienta při jeho odchodu z ordinace,“ uvedl resort práce a sociálních věcí. 

Lékaři dále upozorňují na to, že elektronickou neschopenku nelze stornovat. Systém nepočítá třeba s případem, že se například zaměstnavatel dohodne se zaměstnancem na čerpání náhradního volna místo pracovní neschopnosti. „Papírovou verzi jsme mohli jednoduše roztrhnout a na ČSSZ neposlat. S její elektronickou obdobou, která se odesílá on-line, to ale nejde. Nikdo nám doposud neřekl, jak máme postupovat,“ konstatuje Šonka.

Původně měl systém fungovat už od ledna 2019, první Babišova vláda ale chtěla projekt zrušit a připravit nový od roku 2021. Po nástupu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se práce na e-neschopence obnovily, spuštění se ale odložilo na leden 2020.

V lékařských programech se systém zkouší od října. Upravený lékařský software by si všichni doktoři mohli instalovat od listopadu.