Důkaz napojení exšéfa GIBS a Langera? Oba nyní působí v CEVRO Institutu, píše MF Dnes

Někdejší šéf GIBS Ivan Bílek nastoupil jako učitel do CEVRO Institutu, ve kterém vede správní radu exministr vnitra Ivan Langer, uvádí to Mladá fronta DNES. Podle tisku se tak potvrzuje podezření z dlouhodobého napojení obou mužů. Právě Langerův byt prohledávali minulý podzim detektivové ÚOOZ v rámci operace Vidkun, když hledali o Bílkovi informace.

Ivan Bílek vedl inspekci od jejího vzniku v roce 2012. U policie působil v různých funkcích přes třicet let, až do roku 2007 se v různých pozicích pohyboval na Trutnovsku, dvanáct let stál v čele zdejšího okresního ředitelství.

Od roku 2007 působil jako náměstek policejního prezidenta pro vnější službu (dříve označované i jako náměstek pro uniformovanou policii), kam ho jmenoval tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů v rámci širší obměny vedení. Na náměstkovskou funkci rezignoval po zvolení Petra Lessyho policejním prezidentem. Poté pracoval na vzdělávacím odboru policejního prezidia.

Bílek patřil mezi uchazeče o místo policejního prezidenta, uvolněné v prosinci 2010 po odchodu Oldřicha Martinů, Bílkova kandidatura se tehdy nelíbila vládní straně Věci veřejné, podle níž byl příliš spojený s ODS a někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Ivan Bílek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Stát mi dal jednoznačně najevo, že o mé služby nestojí, tak dělám to, co mě baví a co umím,“ uvedl pro Mladou frontu DNES bývalý ředitel GIBS Ivan Bílek.

Bílek rezignoval na svou funkci v listopadu 2015. Reagoval tak na zásah ÚOOZ proti klientelistické síti policistů, politiků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Ti si měli poskytovat vzájemné krytí a ovlivňovat zdárné vyšetřování některých kauz. Případ navázaný na osoby z tzv. olomoucké kauzy vyšetřovala i GIBS, ale nakonec jej odložila. Zabývat se trestnou činností policistů je přitom právě jejím úkolem.

Při zásahu policie prohledávala i Langerův byt

Razie ÚOOZ dozorovaná olomouckým vrchním státním zastupitelstvím Ivo Ištvana, se odehrála loni v říjnu na několika místech republiky. Policejní prohlídky probíhaly v pražském a olomouckém bytě exministra vnitra Ivana Langera, v domě jeho přítele a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého i v olomouckém hejtmanství. Detektivové zasahovali i v budově Policejního prezidia v Praze a prohledávali kancelář šéfa celorepublikové kriminálky Milana Pospíška.

V korupční kauze byl nakonec obviněn olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) a stíháni jsou také dva vysoce postavení olomoučtí policisté a podnikatel Ivan Kyselý.

Policii pomohly i kamery v kavárně, kde probíhaly důležité schůzky

Investigativní web Neovlivní.cz dříve uvedl, že stopu k Langerovi odhalily odposlechy olomouckých policistů. Podle webu naznačují, že se Langer angažoval například ve výběru nového šéfa olomouckých strážníků, kdy údajně sháněl „vhodného“ protikandidáta nebo předával policejní informace směrem k hejtmanu Rozbořilovi. Česká televize zjistila, že detektivové skryli mikrofony v řadě kanceláří. Olomouckou kavárnu, kde měly probíhat důležité schůzky, navíc monitorovala policejní kamera.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer v současnosti působí jako advokát a šéf správní rady soukromé vysoké školy CEVRO.