Domy v záplavové zóně mohou být nepojistitelné, při jejich koupi se proto dá usmlouvat cena

Události: Domy blízko u řeky mohou být nepojistitelné (zdroj: ČT24)

Realitní makléři odhadují, že ročně se prodají až stovky nemovitostí sice za příznivou cenu, ale se skrytými problémy. Ty mohou odhalit až banky nebo pojišťovny – a pojistku pak zdražit nebo odmítnout. Týká se to například domů poblíž vody, kterým hrozí zaplavení.

Před deseti lety voda z Berounky zatopila v Černošicích nedaleko Prahy chaty i rodinné domy. Povodňová vlna se zastavila až ve výši tamní lávky. Všechny domy hned vedle řeky jsou tak dodnes v rizikové oblasti. Obec přitom zapracovala na protipovodňových opatřeních.

Helena Vavřičková v Černošicích bydlí až od roku 2018, konkrétně v přízemí synova domu kus od řeky. Kvůli tomu měla problém s pojištěním. „To je to záplavové území a tam nepojistí ten byt jako takový,“ přibližuje.

„Statisticky je každá čtvrtá nemovitost v Česku v některém z rizikových pásem pro výskyt povodně. Kdybych si chtěl koupit dům u řeky, tak bych si informace měl prověřit co nejdříve,“ nabádá spoluzakladatel společnosti NEMO Report Jan Záhora.

Ušetřit lze i statisíce

Kupujícímu může prověření nemovitosti pomoct při vyjednávání o její ceně. „Je prostor pro smlouvání. A pokud bude mít (kupující) zprávu, která ukáže nějaká možná rizika, je tam velký prostor ušetřit statisíce korun,“ říká tržní specialista webu Bezrealitky.cz Ondřej Strada.

Informace o rizikovosti slouží i bankám a pojišťovnám. Nemovitosti rozdělují do celkem čtyř pásem. V tom nejrizikovějším mohou být podle Záhory domy nepojistitelné. Pojišťovny využívají speciální mapy.

„Hlavním vstupem je digitální model terénu, to znamená výškový model, abychom viděli, kudy voda teče, jakým směrem a jakou rychlostí,“ vyjmenovává datový specialista firmy Intermap Technologies Jiří Vohlídal. Analyzuje se také průtok vody, rozmanitost území nebo protipovodňová opatření. Na podzim se chystají mapy aktualizovat.

„V průběhu času se může oblast změnit díky nějakému protipovodňovému opatření. A ta nemovitost může spadnout do jiné zóny, kde už je riziko pojistitelné,“ říká mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Pojišťovny také doporučují sledovat, jak se mění hodnota nemovitosti v čase, a podle toho pravidelně upravovat limity pojistného plnění.