Do obecních zastupitelstev míří i desítky poslanců, nejvíce jich je z hnutí ANO

V komunálních volbách se o hlasy voličů ucházela i většina současných poslanců a tři desítky senátorů. Ti byli také úspěšnější: v zastupitelstvech usedne 28 z 35 kandidujících členů horní komory. Z poslanců uspěly tři pětiny kandidujících členů Poslanecké sněmovny. Funkci zastupitele a zákonodárce nejčastěji kumulují členové hnutí ANO, po nich ODS a komunisté.

Voliči poslali o víkendu do obecních zastupitelstev 70 poslanců, 28 senátorů a 4 europoslance, kteří teď budou muset kromě legislativních úkolů stíhat i práci regionálního politika.

Nejvíce takových je z hnutí ANO, za které ve volbách kandidovalo 48 současných poslanců a z nich uspělo 30. Mezi nimi například předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který byl původně na 12. místě v Prostějově a nakonec byl zvolen do zastupitelstva z 3. místa.

Neuspěl naopak předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček, jenž kandidoval z posledního místa v Kroměříži. Podobně dopadla v Praze 2 další známá tvář hnutí – bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Zatímco kumulace poslaneckého mandátu a členství v obecním zastupitelstvu se podle oslovených poslanců zvládnout dá, u výkonu vedoucích funkcí, jako je starosta nebo hejtman, je to problematické.

„Plnohodnotně nelze zvládat dvě uvolněné funkce, tzn. starosta, místostarosta, poslanec. Pokud jsem neuvolněný radní či zastupitel, tak se to zvládat dá,“ myslí si poslankyně za ANO Radka Maxová.

Podobně to vidí i Martin Jiránek (Piráti). „Hejtman nebo starosta a poslanec najednou, to nejde. Myslím, že tím vždycky něco trpí – buď poslanecká práce, nebo ta starostovská,“ řekl Jiránek s tím, že pokud by se stal starostou, vzdal by se funkce poslance.

Dařilo se i zákonodárcům ODS a KSČM

Poslance a zároveň dlouholetého starostu má ve svých řadách třeba ODS. Její místopředseda Martin Kupka dovedl kandidátku strany v Líbeznicích ve Středočeském kraji k jednoznačnému vítězství a zisku 12 z 15 mandátů. Kupka by tak mohl stanout v čele obce už potřetí za sebou.

Desítka kandidujících poslanců z ODS se o zastupitelské posty ucházela většinou z předních míst kandidátek. I díky tomu jich 8 z 10 uspělo. Výjimkami jsou Miroslava Němcová a Jakub Janda, kteří oba kandidovali z posledních míst ve Ždáru nad Sázavou, respektive ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Dařilo se i senátorům za ODS. Mandát jich získalo sedm z osmi včetně Tomáše Jirsy, který je starostou Hluboké nad Vltavou už 24 let, nebo Lumíra Aschenbrennera, starosty druhého městského obvodu v Plzni. Po 26 letech naopak ze zastupitelstva Prahy 12 vypadl senátor Tomáš Grulich, který zde letos kandidoval z posledního místa.

KSČM v letošních volbách ztratila více než tisíc zastupitelů, její kandidující poslanci ale byli vesměs úspěšní. Lidé jich zvolili 8 z 11 a také jednoho kandidujícího senátora.

Obecní povinnosti si tak budou muset plnit třeba Leo Luzar v Ostravě-Jih nebo Zdeněk Ondráček v Trutnově. Naopak Jiřího Dolejše lidé nezvolili v Praze 6 a v Hrotovicích na Třebíčsku se z 15. místa kandidátky nedostal do místního zastupitelstva předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Kandidovali také europoslanci a ministři

Skloubit pracovní povinnosti v Bruselu, Štrasburku a v českých městech bude muset také čtveřice z osmi kandidujících europoslanců, mezi nimi i Kateřina Konečná a Jaromír Kohlíček (oba za KSČM), kteří vedli kandidátky v Novém Jičíně, respektive v Teplicích.

Úspěšná byla i europoslankyně za sociální demokracii Olga Sehnalová, která zamíří na kroměřížskou radnici, nebo kandidát na pražského primátora a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Ten již dříve prohlásil, že pokud se stane primátorem Prahy, rezignuje na post europoslance. V takovém případě by ho měl nahradit vysokoškolský pedagog Bořivoj Šarapatka.

Sedět na více židlích ale nechtěli pouze členové parlamentu a europoslanci. V komunálních volbách usilovali o zastupitelský post i ministři, všichni z ČSSD. Ministr vnitra Jan Hamáček, ministr kultury Antonín Staněk ani nadcházející ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ale dostatek hlasů od voličů nezískali.

Část poslanců chce kumulaci platů omezit

Omezit kumulaci platů obecních a krajských zastupitelů, kteří jsou zároveň členy parlamentu nebo vlády, chce skupina poslanců ANO společně s Jakubem Michálkem (Piráti). Podle jejich návrhu by tak zastupitelé pobírali pouze dvě pětiny z částky, která náleží jejich kolegům.

Piráti původně navrhovali přísnější variantu a změnu zákona o střetu zájmů – ta by zcela vyloučila možnost, aby zákonodárci pobírali více než jeden plat. Tento návrh ale nezískal ve sněmovně dostatečnou podporu.

Piráti původně poukazovali třeba na Jiřího Běhounka (nestr. za ČSSD), který je poslancem, hejtmanem Vysočiny a v těchto volbách obhájil také mandát v pelhřimovském zastupitelstvu. Podobně je na tom také poslanec Jan Čižinský (nestr. za KDU-ČSL), který vedl jako kandidát na pražského primátora hnutí Praha sobě a uspěl také v městské části Praha 7, kde je nyní starostou.

Sami Piráti měli v letošních komunálních volbách 14 zástupců svého poslaneckého klubu, uspělo jich pět. V zastupitelstvu Trutnova tak bude zasedat třeba lídr tamní pirátské kandidátky Martin Jiránek, v Uherském Hradišti zase z druhého místa lidé zvolili Františka Elfmarka.

  • ANO – 30 úspěšných kandidátů z 48 členů poslaneckého klubu
    ODS – 8 z 10
    KSČM – 8 z 11
    Piráti – 5 z 14
    KDU-ČSL – 6 z 8
    SPD – 6 z 12
    STAN – 3 z 4
    ČSSD – 3 z 7
    TOP 09 – 1 z 2
  • Zdroj: ČSÚ