Dívka ze známky s Masarykem zavzpomínala na vznik ikonické fotografie

Události: Prezident Masaryk a dívka ze známky (zdroj: ČT24)

Jedním ze symbolů první republiky je slavný snímek a později poštovní známka, na které prezident Masaryk drží malou dívku v kroji. Na obrázku je Eva Haňková. Dnes osmadevadesátiletá žena žije v americkém Michiganu. Pro ČT zavzpomínala na vznik legendární fotografie.

Fotografie vznikla v roce 1928 na žďárském náměstí. Snímek Evu Haňkovou provází celý život. „Pamatuju si už, že jsem byla v jeho náručí, ptal se mě, jak se jmenuju. Ptal se mě, kde máš maminku, tak jsem se otočila a chtěla mu ji ukázat, ale nemohla jsem ji najít v tom davu,“ řekla Haňková.

Fotografie se opakovaně objevovala v novinách i časopisech. O deset let později, v roce 1938, ji vydala pošta jako známku. „Paní učitelka to řekla každému, kdo přišel na návštěvu, že má tuhle žákyni,“ zmínila Haňková.

Prezident Masaryk a dívka v kroji
Zdroj: ČT24

Od padesátých let žije v USA. Z vlasti utekli s manželem po roce 1948, kdy se k moci dostali komunisté. Dění v Československu dál sledovala, zejména potom listopadové události roku 1989. „Především, když byla revoluce, jsme se modlili, aby to dobře dopadlo,“ svěřila se žena. Po revoluci se setkala s Václavem Havlem. I když v Americe zůstala, vznik Československa si každý rok připomíná.

Sama říká, že její přístup k životu zásadně ovlivnil Sokol a také stoická filozofie. „Takový přístup k povinnostem. Člověk má povinnosti nejen k sobě, ale i k ostatním lidem,“ míní Haňková.