Dětem v těžké situaci má pomoci nový zákon

Události: Dětem v těžké situaci má pomoci nový zákon (zdroj: ČT24)

Přibývá zranitelných rodin i těch, které řeší akutní krizi: konflikty, finanční potíže, duševní onemocnění nebo ztrátu blízkých. Pomoc často přichází pozdě. Na prevenci se zaměřuje chystaný zákon o ochraně dětí a podpoře rodin. Zavést má nové služby, v některých regionech už je zkoušejí.

Včasná pomoc chyběla po rozvodu například paní Michaele. Její syn si i proto ubližoval a skončil v nemocnici. „Vidím jako hlavní důvod nesounáležitost s OSPODem (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.), který opakovaně děti vyslýchal a jejich přání nebylo vyslyšeno,“ říká Michaela.

Na popud školy oslovila organizaci SOFA, která sezvala k jednomu stolu syna, rodiče, vedení školy i OSPOD. Jednání skončilo dohodou. „Nehájili zájem otce, mě, nebo nikoho jiného, opravdu jim šlo prioritně o děti. Nebýt jich, tak se bojím, že kluk by tady možná ani nebyl,“ dodává Michaela.

„Zjistili jsme, když se pracuje se školou – učitelé vytipují děti, které opravdu mají počínající problémy – tak se ta jejich situace dá vyřešit v řádu několika měsíců,“ řekla ředitelka organizace SOFA Lenka Felcmanová. Nejen na Ústecku pomáhá učitelům, pediatrům i policistům informační karta, díky níž dokáží ohrožené dítě rychleji poznat a jednat.

Právě na prevenci se zaměřila základní škola v Milovicích. Do systému zavedla například koordinátora mezioborové spolupráce, ale také celý pedagogický sbor vyškolila pro práci s traumatem dětí. Ve třídách jich podle ředitelky Lady Flachsové přibývá. Koordinátor proto spolupracuje se školní sociální pracovnicí, která chodí přímo do rodin i na úřady. „Vytipovávají rodiny, které bych řekla, že potřebují intenzivní pomoc a pomoc hned. V současné době se potýkáme s tím, že děti nechodí do školy,“ popsala ředitelka.

S preventivními kroky počítá také chystaný zákon. Změnit by měl systém financování, který se zaměří i na rozvoj nových služeb. „Chybí takové služby, které by přišly za nimi do jejich vlastního sociálního prostředí. Ten nový zákon by měl zavést třeba takzvané terénní chůvy nebo sdílenou pěstounskou péči,“ uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jde o to, aby vůbec nemuselo docházet ke složitým kolizním situacím nebo k odebírání dětí z rodin. Zákon by mohl na podzim zamířit do sněmovny.