Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. Drony poprvé nenašly rizikové místo

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku a v neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo. Jedno objevili hasiči při pochůzce teď už blátivým terénem. Přes den provedly drony 41 vzletů. Na místě bylo k deváté večerní celkem 83 dobrovolných hasičů a 45 profesionálních, informoval mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že ze zkušeností při zásahu v Českém Švýcarsku budou hasiči čerpat řadu let.

V terénu se hasičům a strážcům národního parku lépe dýchá, ochlazuje se zem, mokro je do hloubky zhruba dvou centimetrů, voda se vrací i do tůněk. „Déšť všichni uvítali. Na druhou stranu se cesty stávají bahnitými. Skalní masivy jsou velmi kluzké. Kmeny, po nichž hasiči procházeli, teď lze překonat jen s velkou opatrností. Z popela je mazlavé blátíčko, čistit boty je tak nutné každou chvíli,“ uvedl Rudolf.

Mokré mají hasiči i oblečení. Dobrovolné jednotky přitom bivakují přímo na místech, poblíž kterých zasahují. Věci a boty suší v autech.

Drony v neděli vzlétly kvůli počasí až v 10 hodin. Nedostaly se ale všude kvůli hustému oparu. Vzlétly ještě odpoledne. V součtu byly ve vzduchu 865 letových minut a označily jedno rizikové místo v Dlouhodolských stěnách, které následně pozemní jednotky ochladily.

Na Gabrielině stezce hasiči objevili jedno horké místo, které prolili vodou. Pochůzky mají hasiči se strážci parku rozděleny na celý den. Podle Rudolfa teď musí dbát ve zvýšené míře na bezpečnost, těžko sjízdné jsou i cesty. Nikdo z hasičů se v neděli nezranil.

Hasiči budou ze zkušeností čerpat léta

Vlček na webu ocenil zásah hasičů. Mnozí z nich si podle něj sáhli na hranice svých možností. „Někteří na dno svých sil, přesto vytrvali řadu dnů, nezalekli se velmi komplikované situace v národním parku ani úmorného horka.“ 

Hasiči si podle Vlčka odzkoušeli nové věci, od dálkové dopravy vody na rekordní vzdálenost sedm kilometrů přes plnění bambi vaků pomocí flexi tanků až po koordinované dronové průzkumy nových ohnisek požáru a koordinaci mezikrajské a mezinárodní pomoci.

Na pomoc přiletěly speciální letouny z Itálie, hasicí letadla ze Švédska, vrtulníky vyslalo na pomoc Polsko, Slovensko a také sousední Německo. Tři letadla Antonov poskytla letecká hasicí služba. Do hasebních prací se zapojila i armáda a významně se na zásahu podílela policie, která koordinovala pohyb letecké techniky. Hasiči požár uhasili po dvaceti dnech.

„Doufejme, že tolik očekávaný déšť, který přišel o tomto víkendu, definitivně udělá tečku i za skrytými, zejména kořenovými ohnisky požáru,“ uvedl Vlček. Na místě je nyní přes devadesát dobrovolných hasičů a čtyřicet profesionálních. 

Příčinu požáru policie vyšetřuje jako obecné ohrožení. Podle policie pravděpodobně vznikl v Malinovém dole. Požár se rozhořel v neděli 24. července. Do jeho likvidace se postupně zapojilo na šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky.