Čtyři koruny za PET lahve a plechovky, navrhuje výši zálohy ministerstvo

Byznys ČT24: Zálohování PET lahví (zdroj: ČT24)

Česko se připravuje na rozšíření systému zálohování. Nově by do něj měly spadat i PET lahve a plechovky, příslušná novela je od tohoto týdne zatím v meziresortním řízení. Zálohu navrhuje ministerstvo životního prostředí na čtyři koruny – o korunu více než u skleněných lahví. V tuzemsku by mělo vzniknout zhruba jedenáct tisíc sběrných míst.

Systém by mohlo Česko zavést v roce 2025, kromě obchodů bude nejspíš možné obaly vracet třeba i na čerpacích stanicích. Zavedení zálohového systému by podle resortu nemělo nijak narušit stávající systém třídění odpadů, mělo by jej spíše doplnit.

Už rok zálohuje vybrané obaly i Slovensko, vykupují se zpravidla za 15 centů (zhruba 3 koruny a 60 haléřů). Prazdroj vykazuje, že v zemi se daří získat zpět 90 procent plechovek, podíl recyklátu v plechovkách se díky tomu zvýšil na tři čtvrtiny. V Česku je ho ale zatím nedostatek, k dalšímu zálohování se vrátí jen 26 procent plechovek, podíl recyklovaného hliníku v plechovkách tak dosahuje 60 procent.

Proti avizovaným změnám se vyslovují zástupci obcí. Vadí jim, že tím samosprávy přijdou o část zisku z prodeje vytříděných materiálů, ministerstvo však tvrdí, že obce budou moci dostat finanční prostředky přímo ze zálohového systému.

Členka předsednictva Svazu měst a obcí ČR a starostka Sudice Olga Dočkalová tvrdí, že změna finančně dopadne nejen na obce, ale na všechny spotřebitele, protože zpracovatelům tříděného odpadu i dalším se zvednou náklady. „Propočty předkladatele zákona jsou nějakých sedmnáct korun na občana, my to máme spočítané asi přes padesát korun na občana.“

Důraz na ekologii

Politici i odborníci si od návrhu slibují méně nevyužitého odpadu i čistší přírodu. Už teď v Evropě funguje čtrnáct zálohových systémů, doplnil ve večerním vysílání ČT24 manažer pro udržitelný rozvoj Plzeňského Prazdroje Ivan Tučník. „Je vidět, že v návrhu zákona drtivá většina parametrů je postavená dle vzoru velmi dobře zavedených a funkčních systémů třeba ve Skandinávii nebo Pobaltí,“ pokračoval.

Výrobci mají podle Tučníka systém založit i provozovat ve spolupráci s obchodem. „My máme povinnost financovat a zajistit sběr odpadů,“ připojil.

K plánovanému zálohování hovořil ve vysílání pořadu Byznys ČT24 i ředitel pro korporátní záležitosti a udržitelnost společnosti Coca-Cola Michal Dyttert. Připomněl, že v Česku se zrecykluje okolo 80 procent plastů, jen asi 42 procent se pak skutečně použije na výrobu dalších produktů, zbytek se spálí nebo zakompostuje.

Náklady na nový zálohový systém odhadl Dyttert na 2,5 miliardy korun.