ČRo: ČSSD vede exekuci proti Altnerovi, koupila jeden z jeho dluhů

Sociální demokraté koupili před několika dny pětimilionový dluh advokáta Zdeňka Altnera a vedou proti němu exekuci. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky se tím ČSSD dostane vůči Altnerovi do výhodnější pozice. Opačný názor má jak sám Altner, tak i jeho advokát Václav Veselý.

„Sociální demokracie se stala věřitelem pana Altnera a vede proti panu Altnerovi exekuci. ČSSD se dostala vůči Altnerovi do výhodnější pozice,“ oznámil mediální zástupce právníků ČSSD Jiří Chvojka.

Pohledávka má mít výši pěti milionů korun a strana ji měla koupit od právníka Jana Vondráčka. Podle Altnerova advokáta Václava Veselého by ale krok sociálních demokratů neměl mít na další soudní řízení žádný zásadní vliv.

Tak podlý postup by si podle právníka ČSSD těžko mohla dovolit, pokud by neměla najisto postaveno, jaké bude rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání ČSSD. „Toto jasně prokazuje úctu ČSSD k právu a její výsměch spravedlnosti v této zemi“ dodal Altner.

Je to jenom dílčí pohledávka, kterou si pravděpodobně započítají. Pro nás to nemá žádný vliv.
Václav Veselý
advokát Zdeňka Altnera

S Altnerem se sociální demokraté soudí už několik let o odměnu za zastupování ve sporu o Lidový dům. Městský soud v Praze dal letos v březnu Altnerovi za pravdu a přikázal ČSSD, aby mu zaplatila 337 milionů korun.

Poté se přihlásilo hned 18 věřitelů, kterým Altner dlužil peníze. Po sociální demokracii chtěli, aby při výplatě peněz nejprve uhradila dluhy. Strana zaplatila dvanácti z nich zhruba deset milionů korun. Pak ale Nejvyšší soud vyhověl námitkám ČSSD a začátkem června odložil vykonatelnost původního rozhodnutí. Strana proto s úhradou dalších dluhů přestala.

  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě by ale mohla sociální demokracie zaplatit podstatně víc, přes tři sta milionů korun.