Co se píše v marrákešské deklaraci? SPD už uznává, že je nezávazná. Varuje před ní však dál

Události, komentáře: Spor o marrákešskou deklaraci (zdroj: ČT24)

Ačkoli se poslanci SPD nechali přesvědčit, že tzv. marrákešská deklarace, týkající se potírání nelegální migrace, není pro Česko závazná, stále ji považují za škodlivou. Jejich zástupce ve sněmovním evropském výboru Lubomír Volný dává deklaraci do souvislosti s připravovanou aktualizací dublinského systému a globálním kompaktem o migraci a hovoří o snaze učinit ČR „součástí globálního programu na legalizaci nelegální imigrace“. Podle předsedy výboru Ondřeje Benešíka však deklarace jen nabízí možnosti, ze kterých si každý může vybrat, co je pro něj důležité.

Zatímco v úterý předseda SPD zpochybňoval, že by marrákešská deklarace Česko k ničemu nezavazovala, nyní to již hnutí připouští. „Tato deklarace nemůže legalizovat nelegální migraci, protože není žádným závazným dokumentem,“ připustil poslanec SPD Lubomír Volný v Událostech, komentářích. Zdůraznil nicméně, že hnutí i tak považuje deklaraci za nebezpečnou.

„Není to právně závazný dokument, na tom se všichni shodneme, ale tato deklarace užívá slovník, který mě znervózňuje a který se mi nelíbí. Je tady: rozvojové přínosy migrace, maximalizovat pozitivní dopad legální migrace na rozvoj. Okruh dvě: legální migrace,“ shrnul Lubomír Volný. „Je to jeden z mnoha dokumentů, který salámovou metodou přibližuje naši republiku k tomu, aby jednoho dne dříve nebo později jsme se stali součástí nějakého globálního programu na legalizaci nelegální imigrace, a to je věc, která nám vadí,“ dodal.

Tomio Okamura reaguje 22. 5. na otázku o nezávaznosti deklarace (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) však takovou interpretaci odmítl. Právní nezávaznost dokumentu podle něj znamená, že si každý signatář může vybrat, jak s deklarací naloží. „Česká republika si může vybrat, zda ji bude uplatňovat, nebude uplatňovat nebo bude uplatňovat pouze zčásti,“ ujistil.

Podobně vnímá dokument také místopředseda výboru Přemysl Mališ z vládního hnutí ANO. Podle něj by měl vést k tomu, aby vznikaly pohraniční hotspoty již v afrických státech. „My jako Česká republika jim chceme pomoct u nich v regionu, aby se masová migrace zastavila na africkém kontinentu. Pokud budeme poskytovat pomoc,o které se v deklaraci hovoří, tak máme méně problémů u nás doma,“ míní.

Lubomír Volný se však domnívá, že by se situace mohla změnit v souvislosti s jinými dohodami. Zmínil se o revizi dublinského systému, která by měla především omezit pohyb lidí, kterým je udělena mezinárodní ochrana, po státech EU a zrychlit azylový proces, a také o globálním kompaktu o migraci, který připravuje OSN od roku 2016.

„My to vnímáme jako salámovou metodu, kterou budeme postupně i díky tomu, že můžeme být na úrovni Evropské unie přehlasováni kvalifikovanou většinou, dotlačeni k tomu, že budeme muset plnit něco, co jsme nepodepsali, co jsme neslíbili, ale s čím jsme nevyjádřili nesouhlas,“ řekl Volný.

Podle Ondřeje Benešíka by ale něco takového bylo možné pouze tehdy, kdyby se k tomu Česká republika dobrovolně propůjčila. „K té salámové metodě prostě nedojde, leda by k ní došlo v případě, že by se Česká republika rozhodla jinak, a já nevidím v českém politickém prostoru u žádné strany ochotu, abychom kompetence přenášeli. My je nepřenášíme,“ je přesvědčen.