Církev chce požádat o zámek v Kroměříži zapsaný v UNESCO

Kroměříž -  Kroměřížský zámek se možná vrátí církvi. O památku zapsanou v UNESCO chce v nejbližších dnech požádat olomoucké arcibiskupství. Šlo by tak už o druhou památkou ze seznamu UNESCO, kterou chce katolická církev vrátit. Už v červnu požádala farnost ve Žďáru nad Sázavou o kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. O jeho případném vydání stát dosud nerozhodl.

Olomoucké arcibiskupství považuje zámek za velmi významnou součást svých dějin. Už nyní mu patří cenné obrazy v zámecké galerii a další vybavení zámku. „Myslíme si, že by bylo dobré, aby měl majetek jednoho majitele,“ řekl ČT mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. 

Podle arcibiskupství se možná změna vlastníka provozu zámku nedotkne. Barokní areál se zahradami chce ponechat ve správě Národního památkového ústavu. „S olomouckým arcibiskupstvím spolupracujeme více než 15 let. Těžko hledat nějaké indicie, které by měly znamenat závažný problém,“ domnívá se i kastelán zámku v Kroměříži Martin Krčma.

Zámek v Kroměříži
Zdroj: Jan Kouba/ČTK

Místní památková správa ale upozorňuje, že vydání zámku může ohrozit čerpání evropských dotací na obnovu přilehlých zahrad. Nositelem dotace je totiž Národní památkový ústav a podle unijních pravidel musí v projektu Národního centra zahradní kultury pokračovat až do roku 2020. „My nevíme, zda se ta podmínka dá změnit,“ podotkl ředitel územní památkové správy v Kroměříži Jan Slezák. Arcibiskupství je proto ochotné jednat o všech variantách. „Například o tom, že je možné připravit smlouvy na vydání zámku, až bude vše ukončeno,“ uvedl Gračka.

Arcibiskupský zámek a zahrady byly zapsány na seznam UNESCO v roce 1998. Zámek byl po staletí sídlem olomouckých arcibiskupů. V roce 1848 se stal dějištěm revolučního sněmu rakouských národů. Přesně o sto let později došlo k jeho znárodnění.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí.

Církev chce požádat o zámek v Kroměříži (zdroj: ČT24)