ČEZ zúžil výběr společností na stavbu modulárního reaktoru

Společnost ČEZ zúžila výběr subjektů, které by mohly stavět první modulární reaktor v Česku. Původně spolupracovala se sedmi firmami, nyní okruh omezila na čtyři. Vítěznou firmu chce vybrat do konce letošního roku. Polostátní společnost plánuje první z reaktorů postavit v polovině třicátých let v Temelíně. Další by pak mohly vyrůst v bývalých uhelných lokalitách. Do roku 2050 chce vláda v Česku postavit mezi šesti a deseti zařízeními o celkovém výkonu tři gigawatty.

Pro Temelín ČEZ aktuálně uvažuje nad čtyřmi firmami – Westinghousem, EDF, GE Hitachi a společností Rolls-Royce. Reaktor od GE Hitachi se liší technologií, nabízí totiž varný typ reaktoru, zatímco ostatní jsou tlakovodní. Nabídky se rozcházejí i ve výkonu. Třeba ten od firmy Rolls-Royce se výkonem téměř rovná současným blokům v Dukovanech.

Podle místopředsedy představenstva společnosti ČEZ Pavla Cyraniho se nyní vybírá dodavatel technologie, nebo technologie samotná. Další reaktor by měl stát v Tušimicích na Chomutovsku. Pokud se podle Cyraniho reaktor z Temelína osvědčí, stavba se zopakuje v Tušimicích. „V případě, že bychom dospěli k tomu, že se pro Tušimice hodí jiná technologie, tak bychom případně vybírali jinou,“ sdělil.

Reaktor v Tušimicích by mohl vzniknout s pěti až sedmiletým odstupem po tom v Temelíně. Pro další výstavbu jaderného zařízení je určena lokalita v Dětmarovicích na Karvinsku.

Podle Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd by malé modulární reaktory mohly nahradit uhelné elektrárny a teplárny, které se nyní odstavují. „To, co bude kritické a na čem bude záviset, jestli je realizují, je poptávka a nakonec ekonomika projektu,“ upozornil Wagner s tím, že nová technologie by mohla přispět k dekarbonizaci v Česku.

Události: Výstavba modulárních reaktorů v Česku (zdroj: ČT24)

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Třešňáka (Piráti) ministerstvo vnímá ČEZ jako nejsilnějšího partnera na poli rozvoje jádra v Česku, přesto však probíhá komunikace i s dalšími potenciálními investory. „Mohl bych jmenovat, že to je Sokolovská uhelná, respektive dnes již Suas group, dále jsou zde i další firmy, například polský Orlen,“ upřesnil.

Výstavbu modulárních reaktorů by měl zrychlit i takzvaný atomový zákon, jehož návrh vláda začátkem května schválila. Zrychlit má třeba povolovací procesy pro stavbu reaktorů.