Cesty do zahraničí opět komplikuje covid. Evropský semafor zčervenal

Podmínky pro cestování opět komplikuje covid (zdroj: ČT24)

Kvůli koronaviru je znovu složitější vyjet za hranice. Při návratu z většiny evropských zemí musí člověk nově vyplnit on-line formulář a mít negativní test. Aktuální cestovní semafor se v celé Evropské unii sjednotil a 19 z 27 států zbarvil do červena. Žádné plošné kontroly ale policie zatím nechystá.

Jeden z nejrušnějších přechodů na českých hranicích je v Náchodě. V pondělí jím ale auta projížděla plynule a prakticky bez kontrol. Čeští policisté říkají, že auta budou zastavovat pouze namátkově.

Podobná situace panovala i na přechodu v Královci, přes který jezdí řidiči z Trutnovska například na polskou dálnici S3. „Kontroly provádíme v rámci běžného výkonu služby namátkově, a to jak v blízkém okolí, tak ve vzdálenějším okolí hranic,“ řekla královéhradecká policejní mluvčí Eva Prachařová.

Cestovní semafor pro návraty od 9. listopadu
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Možné kontroly na hranicích nejsou jediné, na co si lidé mířící do zahraničí musí dát pozor. Změnil se také semafor pro cestovatele. Zeleně, s nízkou mírou rizika, je na něm znázorněný pouze Vatikán, oranžovou barvu nese třeba Německo a Skandinávie.

Po sjednocení se mapa zbarvila dominantně do červené, na navrátilce z daných zemí tak klade přísné podmínky. „Musí mít při návratu test, udělat si test do pátého dne a vyplnit příjezdový formulář,“ vyjmenoval náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

Červená opatření ale platí i pro příjezdy cizinců. Z oranžových států musí mít test jen cizinci, kteří v Česku pracují nebo studují. Po příjezdech z krátkodobých pobytů do 12 hodin není potřeba vůbec. Existují ale i další výjimky. „Ti, kdo překračují minimálně jednou týdně hranice za účelem návštěvy školy nebo za účelem zaměstnání v okolním státě, tak mohou bez testu činit nadále,“ řekl Smolek.

V některých zemích se podmínky pro cestování liší regionálně

Unie nově dělí státy podle tří hodnot: kolik je nových případů na sto tisíc obyvatel, kolik se udělá testů a jaká část z nich je pozitivní. Podle toho se mají státy barvit. Jenže stále je nutné hlídat konkrétní pravidla v konkrétních zemích, někdy i regionech.

Bavorsko například vpustí české občany bez omezení jen krátce, do 24 hodin. Kdo chce do Bavorska na delší dobu, čeká ho desetidenní karanténa. Tu může po pěti dnech ukončit negativním testem. Výjimku mají návštěvy rodin nebo krátké průjezdy. Pendlerům nadále stačí test alespoň jednou týdně.

Český semafor se bude aktualizovat každý pátek. Vláda ale dál nabádá, aby lidé vyráželi jinam jen v nutných případech.