Čeští občané ve Velké Británii musí do konce měsíce zažádat o status usedlíka, jinak jim hrozí vyhoštění

Čeští občané, kteří žijí ve Velké Británii, musí do 30. června zažádat o status usedlíka. V opačném případě bude jejich další pobyt v zemi nezákonný a hrozí jim vyhoštění. Týká se to okolo 100 tisíc občanů České republiky, kteří podle odhadů českých úřadů ve Velké Británii dlouhodobě žijí. Status usedlíka jim zaručí stejná práva, jaká měli dosud jako občané členského státu Evropské unie.

Britské úřady evidují k 31. květnu přes třiašedesát tisíc žádostí českých občanů. Od dubna 2019 do března 2021 jich bylo schváleno více než šestapadesát a půl tisíce a zamítnuto okolo sedmi stovek.

„Dle sdělení britských úřadů schválení běžných žádostí trvá v průměru tři až pět dnů, u složitějších případů se délka vyřízení pohybuje okolo měsíce. Záleží, jak žadatel komunikuje a jak je časově náročné získat dodatečné podklady,“ říká tajemník českého velvyslanectví v Londýně Michal Žižlavský.

Status usedlíka získají podle webu britské vlády lidé, kteří ve Velké Británii začali žít před koncem roku 2020 a žili zde minimálně pět let v kuse, v každém roce alespoň šest měsíců. Ti, kteří žili na území Británie kratší dobu, mohou získat předběžný pobytový status na pět let, během nichž můžou o status usedlíka požádat. Podmínkou pro schválení žádosti je platný osobní doklad. Bez něj se může schvalování žádosti o několik měsíců prodloužit.

Ti, kteří 1. července nebudou mít status usedlíka ani předběžný pobytový status nebo nebudou čekat na rozhodnutí o udělení statusu, budou ve Velké Británii jako ilegálně pobývající občané třetí země. V takovém případě jim hrozí vyhoštění.

S občankou jen do konce září

Získat potřebná povolení pro pobyt ve Spojeném království pomáhá českým občanům krajanský spolek Comenius Schools. Česká vláda pro něj na podzim minulého roku schválila dar 400 tisíc korun. Je určený terénním pracovníkům spolku, kteří pomáhají lidem vyřídit si dokumenty pro pobyt v Británii i po brexitu nebo získat sociální dávky poté, co přišli o práci kvůli pandemii koronaviru.

Podporu nabízí také britská strana. „Občanům Evropské unie i České republiky pomáhá řada neziskových a charitativních organizací, část z nich je sponzorována britskou vládou k poskytnutí pomoci se žádostmi,“ dodává Žižlavský.

Volný pohyb mezi Velkou Británií a Českou republikou skončil 31. prosince 2020. Na běžné turistické cesty kratší šesti měsíců se vízová povinnost nevztahuje. S občanským průkazem je ale možné cestovat jen do konce září. Pak to bude možné pouze s cestovním pasem. Na území Velké Británie už také neplatí evropské zdravotní pojištění a roamingové sazby v rámci EU.