Česko vydalo Spojeným státům dva podezřelé z kyberzločinu, hrozí jim dvacet let vězení

Události: Česko vydalo Američanům údajné kyberzločince (zdroj: ČT24)

Česko vydalo počátkem března do Spojených států k trestnímu stíhání dva lidi podezřelé z kybernetické trestné činnosti a praní špinavých peněz. Podle vyšetřovatelů byli součástí organizované skupiny pachatelů působící v mnoha zemích. Policie skupinu odhalila ve spolupráci s FBI.

Dva podezřelé Ukrajince ze skupiny policisté zadrželi v Česku loni v únoru. Nyní jsou oba ve Spojených státech, kde je čeká soud. Může jim vyměřit až dvacet let vězení, uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Podle závěrů vyšetřování se jedná o vysoce postavené pachatele kybernetické trestné činnosti a legalizace výnosů z trestné činnosti, kteří využívali nejmodernější nástroje kyberzločinu, jako jsou šifrovaná komunikace, platby v kryptoměnách, založení bankovních účtů v českých bankovních domech pod smyšlenou identitou, šifrovaná zařízení, virtuální privátní sítě, darknet a další anonymizační metody,“ popsal Ibehej.

Způsobená škoda podle něj zatím dosahuje zhruba půl milionu dolarů – asi jedenáct milionů korun. Podle Ibeheje pracovali kriminalisté a IT specialisté sekce kybernetické kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu spolu s agenty FBI na případu tři roky.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti jsou osobami vydanými z Česka 39letý Viktor Voroncov a 40letá Zlata Hanská Mužuková. Jejich zločinné spolčení podle amerického ministerstva trvalo po celý rok 2017 a zaměřilo se na sedm elektronických převodů finančních prostředků v říjnu a listopadu toho roku.

Resort ocenil spolupráci s NCOZ při shromažďování informací a důkazů. NCOZ koncem ledna loňského roku informovala FBI o návštěvě Mužukové a Voroncova v Praze. Následně na základě trestního oznámení a příkazu k zatčení vydaného soudcem v Dallasu „v bezprecedentně pohotové reakci“ 6. února 2020 na žádost USA dvojici zatkla a zajistila cenné důkazy.