Česko nesprávně nastavuje cíle u evropských dotací, varuje NKÚ. Zjistil nedostatky za 142 milionů korun

Česko podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) při čerpání evropských dotací nesprávně nastavuje cíle, kterých se má dosáhnout, a neumí zhodnotit přínos podpory. Úřad při třinácti kontrolách zjistil nedostatky u projektů za 142 milionů korun. V porovnání s předchozím obdobím naopak klesla na polovinu míra nedostatků v řízení a kontrole programů.

Ve zprávě o finančním řízení prostředků Evropské unie v Česku hodnotí NKÚ, jak stát hospodaří s unijními dotacemi. Takzvaný EU report se opírá především o třináct kontrol, jejichž výsledky úřad publikoval od počátku loňského dubna do konce letošního března.

„Kontroloři při nich zjistili, že přetrvávajícím problémem při čerpání evropských dotací je u nás nesprávné nastavení cílů, kterých se má dosáhnout, a nedostatečně nastavená kritéria pro zhodnocení skutečného přínosu podpory,“ uvádí zpráva. 

NKÚ prověřil osmasedmdesát subjektů ohledně evropských peněz při třinácti kontrolách a dospěl celkem ke 417 kontrolním zjištěním. Nedostatky na úrovni projektů vyčíslil na 142 milionů korun. „Nemůžeme si dovolit financovat projekty, jejichž přínos nelze jasně změřit. V takovém případě dotacemi jen plýtváme,“ reagoval na to prezident NKÚ Miloslav Kala.

Míra nedostatků v kontrole klesla

V porovnání s předchozím obdobím ale podle zprávy klesla na polovinu míra nedostatků v řízení a kontrole programů. Nejčastějším porušením právních předpisů se však stalo proplácení nezpůsobilých výdajů. „Počet těchto případů se meziročně zvýšil o více než 64,5 procenta,“ upozornil NKÚ.

Zejména efektivnost investic ovlivňovalo podle úřadu také odkládání realizace nebo pozdní dokončení navazujících projektů. Dlouhodobým problémem zůstává výběr vhodných projektů a prodlužování doby jejich administrace, doplnil kontrolní úřad.

Česko stále patří mezi takzvané čisté příjemce, tedy unijní státy, které z rozpočtu EU získávají víc peněz, než do něj odvádějí. Za rok 2020 podle údajů Evropské komise do rozpočtu EU odvedlo 2,27 miliardy eur (v přepočtu zhruba 55,7 miliardy korun) a získalo z něj 5,5 miliardy eur (v přepočtu zhruba 135,1 miliardy korun).