Česko čeká teplý víkend s bouřkami, už v pátek trápily východ země

Nadcházející víkend se ponese ve znamení vysokých teplot, slunečního svitu, ale také silných bouřek. S těmi musí lidé počítat už v pátek, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje kromě bouřek také před možným zvedáním hladin řek - k němu už v pátek došlo v Moravskoslezském kraji. Teploměry v sobotu ukážou až 30 stupňů Celsia, v neděli může být ještě o stupeň tepleji.

Pro východní Čechy, Vysočinu a celou Moravu už od páteční šesté hodiny ranní platí výstraha před silnými a velmi silnými bouřkami. Hladiny řek se mohou zvednout zejména v Jeseníkách a Beskydech.

„Během krátké doby může napršet i kolem třiceti milimetrů na metr čtvereční. Výstraha platí až do třetí hodiny ranní a v oranžových oblastech se hlavně později odpoledne a večer mohou objevovat velmi silné bouřky,“ popisuje meteorolog ČT Jan Šrámek.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

V pátek bouřky trápily Moravskoslezský kraj

Na řekách byl v pátek přes den klid, nebezpečí už hrozilo. „Teď už je půda tak nasycena, že vše, co spadne, jde do řek a je to opravdu velmi citlivé. Stačí dvacet třicet milimetrů během krátké doby a na řekách můžou být problémy,“ vysvětluje Šrámek.

Napadnout podle něj může místy až 50 milimetrů a objevit se mohou kroupy. Povodňovou pohotovost vyhlásil ČHMÚ od pátečních 11 hodin do sobotních 15 hodin pro Moravskoslezský kraj, většinu kraje Olomouckého a okresy Králíky, Moravská Třebová a Lanškroun v Pardubickém kraji. V Jeseníkách mohou toky vystoupat na druhý stupeň povodňové aktivity, ve východním cípu republiky na první.

Tyto obavy se potvrdily už v pátek vpodvečer; deště svedly rozvodnit Porubku na Novojičínsku, která ve Vřesině vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity. Ve Studénce se vylil Butovický potok, řada ulic kvůli tomu zůstala neprůjezdných. V Jeseníku nad Odrou hasiči zabránili zaplavení transformátoru. 

V kole byli taky jihomoravští hasiči, nejvíce práce měli v okolí Pohořelic na Brněnsku. Čerpali vodu ze zatopených prostor, museli také odstraňovat popadané větve ze silnic. Na Břeclavsku pak meteorologové zaznamenali silnou bouřku s kroupami o velikosti přes tři centimetry.

Bouřky i v sobotu

V sobotu by mělo vysvitnout slunce především na Moravě, kde by mohly paprsky přes den převládat i jedenáct hodin. Naopak na jihozápadě a severu Čech se slunce zpoza mraků objeví na zhruba pět až šest hodin. I v sobotu se objeví přeháňky či bouřky, bude jich ale méně než v pátek a budou slabší. Napršet místy může deset až dvacet milimetrů.

Rtuť v teploměrech během sobotních odpoledních hodin vystoupá na hodnoty mezi 26 až 30 stupni Celsia, nejvyšší teploty zaznamená Polabí a jižní Morava. UV index se má pohybovat kolem osmi. „Slunce může opalovat už za osmnáct minut. Fotocitliví lidé by si měli dávat pozor a v poledních hodinách mít pokrývku hlavy,“ avizuje Šrámek.

V neděli ovšem opět přibude srážek a bouřek, které přijdou od západu až jihozápadu. „Čím víc budou postupovat k východu, tím budou postupovat do vyšších teplot, a proto hlavně na jihu a jihovýchodě republiky bude v neděli odpoledne vyšší riziko přeháněk a bouřek než na západě,“ konstatuje meteorolog.

Srážky by se v neděli měly objevit téměř na celém území republiky. V místech silnějších bouřek může napadnout až třicet milimetrů.

Poslední den týdne bude velmi teplý, nejteplejší vzduch se bude soustředit na jihovýchodě země. „Právě na jižní Moravě mohou být teploty i přes třicet,“ doplňuje Šrámek. Upozorňuje také na aktivitu klíšťat, která na škále od jedné do desíti, kdy deset ukazuje nejvyšší riziko, bude na hodnotě osm. „Během příštích dnů je riziko vysoké. Kdo vyráží do lesa, měl by si dávat pozor,“ uzavírá meteorolog.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24
Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Výhled: Mokrá půlka července

Do prvního prázdninového měsíce pak Česko vstoupí pravým letním počasím. V pondělí se sice ochladí, přijdou také přeháňky a ojediněle i silné bouřky, postupně se ale má v příštím týdnu oteplovat. Od pátku do neděle pak mají být nejvyšší denní teploty 24 až 29 stupňů. Stále ale budou hrozit přeháňky a bouřky. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu od ČHMÚ.

Červenec jako celek pak bude podle meteorologů teplotně spíše průměrný a v jeho první polovině bude i více pršet. „Srážkově předpokládáme první dva týdny předpovědi (29. června až 12. července) mírně nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden předpovědi (13. července až 26. července) předpokládáme průměrné,“ uvedl ČHMÚ.