Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.

Většina z šesti pracovišť celní správy, která chce ministerstvo financí zrušit, je na Moravě nebo ve Slezsku – v Třebíči, Blansku, Třinci, Napajedlech a Valašském Meziříčí, v Čechách je pouze pracoviště v západočeském Draženově. Přestěhovat by se mělo pracoviště, které je ve středočeských Nupakách, a to do Říčan, a táborské do Plané nad Lužnicí. 

Podle důvodové zprávy resort rozhodl o rušení vybraných úřadů na základě testu efektivity. Konkrétně si od změn úřad slibuje finanční úspory a zároveň efektivnější využití lidských zdrojů a lepší výkon působnosti celní správy. Podle důvodové zprávy nepřijdou zaměstnanci ze zrušených úřadů o práci, budou se moci přesunout na jiná pracoviště.

Ministerstvo tvrdí, že nebude mít rušení a stěhování pracovišť celní správy přímý dopad na obce, kde dosud byla, byť od nich očekává kritické reakce. „Určitou roli může hrát i prestiž dané obce, pro kterou je přítomnost územního pracoviště celního úřadu jedním z prvků, které přispívají k většímu významu dané obce pro region,“ stojí v důvodové zprávě.

Celní správa má v současnosti 31 pracovišť, která se nenacházejí v sídlech krajských celních úřadů. Prosadí-li úřad ministra Zbyňka Stanjury (ODS) své ambice, zbude jich 25. Bude to po půlroce další podobný škrt, minulý se týkal části územních pracovišť finančních úřadů. S počátkem července jich zaniklo 77 z 201, většinu z nich tvořily ty, které fungovaly v omezeném režimu. I v tomto případě bylo hlavním argumentem zajištění lepší efektivity fungování Finanční správy.