Cebia letos očekává 350 000 aut se stočeným tachometrem

Praha - Podle společnosti Cebia letos na českých silnicích přibude až 350 000 aut, u kterých byl podvodně stočený tachometr. Proti loňsku to představuje mírný nárůst. Uvedli to zástupci společnosti Cebia na dnešním semináři v Poslanecké sněmovně. Za tři čtvrtletí letošního roku byl podle Cebie nově stočený tachometr u 260 000 aut. Úpravami tachometrů vznikají spotřebitelům škody v řádech miliard korun, protože platí za ojetý vůz vyšší částku, než je jeho skutečná hodnota odpovídající najetým kilometrům.

„Každý měsíc odhalíme na základě dotazů našich zákazníků v databázích asi 3900 nově stočených vozů. Je to přibližně 42 procent z celkového objemu prověřovaných vozů. Pokud vztáhneme tento poměr na celkový objem vozů, které ročně změní majitele, dá se říci, že jen za letošní rok bude nově stočeno přibližně 350 000 vozů,“ uvedl ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

„Předpokládáme, že v Čechách jezdí minimálně milion vozidel, která mají přetočený stav tachometru,“ uvedl už dříve ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Problém se stáčenými tachometry by měla vyřešit novela trestního zákoníku, kterou připravil poslanec a místopředseda hospodářského výboru sněmovny Stanislav Huml spolu se Sdružením na ochranu vlastníků automobilů a autobazarem AAA Auto. Novela navrhuje kvalifikovat stáčení tachometrů jako trestný čin s možným postihem až dva roky odnětí svobody. Nelegální by mělo být potom i komerční nabízení změny stavu tachometru.

Ministerstvo dopravy zase navrhuje, aby stav tachometru zaznamenávaly Stanice technické kontroly při pravidelných kontrolách vozidel do technického průkazu.

Údaj o najetých kilometrech je důležitou a podstatnou informací, která vypovídá o míře opotřebení vozidla a hraje významnou roli v rozhodování o koupi vozu, uvedla už dříve zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.