Brněnská Úrazová nemocnice se nejspíš přestěhuje v listopadu

Brno - V listopadu by se měla brněnská Úrazová nemocnice začít stěhovat z budovy v centru města do areálu Fakultní nemocnice (FNB). Část prostor pro traumacentrum je v bohunické nemocnici už hotová, další se dokončují. Listopadový termín pro stěhování potvrdil ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus.

„Urgentní příjem je hotov, teď se tam stěhují přístroje. Jsem si jist, že do konce srpna bude v provozu,“ uvedl Kraus. Lůžkové oddělení, které se nyní dobudovává, stavbaři dokončí také ještě o prázdninách. Na konci října má pak skončit rekonstrukce operačních sálů. Chybět bude pouze spinální jednotka, kde se zotavují pacienti po vážných úrazech páteře a míchy. Má být vybudovaná příští rok.

Zatímco stavebně se ve FNB na stěhování Úrazové nemocnice chystají, další okolnosti přesunu zůstávají nedořešeny. Stále se například přesně neví, jakým způsobem přejdou do FNB nynější zaměstnanci Úrazové nemocnice, ani kolik jich bude. Kraus už dříve příslíbil, že zaměstná všechny, kdo o to budou mít zájem. Dokument o garanci práce však zatím s fakultní nemocnicí podepsaly desítky lidí. V Úrazové nemocnici pracuje kolem 600 zaměstnanců.

Podle zainteresovaných lidí se stěhování dosud přesně nenaplánovalo, protože všichni čekají, jak ve sněmovně dopadne zákon o převedení nemocnice na Brno. „Zákon může vše změnit,“ řekl ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda. „Záleží moc na tom, jak zákon dopadne a jak se k tomu následně postaví zdravotní pojišťovny,“ doplnil Kraus.

Brněnští radní už dříve oznámili, že Úrazovou nemocnici by jako její případní zřizovatelé chtěli dál provozovat v její současné podobě. Podle ministerstva zdravotnictví by to však bylo už bez traumacentra, které chce úřad každopádně stěhovat do Bohunic. Otázkou je, jaké smlouvy by pak s redukovanou Úrazovou nemocnicí uzavřely pojišťovny. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák už dříve řekl, že VZP nebude v Brně vynakládat peníze na další traumatologické centrum. I u běžnější péče bude zvažovat, zda je v Brně, kde funguje řada nemocnic, potřeba.