Bezpečnostním sborům chybí lidé i peníze, odbory zvažují protesty

Události: Nedostatek lidí v bezpečnostních sborech (zdroj: ČT24)

V Česku chybí tisíce policistů, hasičů a dozorců ve věznicích. Kromě lidí nemají bezpečnostní sbory také dostatek peněz, a to především na provoz. V rámci vládních úspor jim kabinet škrtl přes 2,8 miliardy korun, a odbory proto zvažují protestní akce. Vadí jim, že nedostali jasné stanovisko, jak se situace ve sborech bude řešit.

Například u policie aktuálně chybí bezmála šest tisíc lidí. Největší podstav je v Karlovarském kraji, naopak relativně nejlépe jsou na tom Pardubický, Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Policie se snaží nalákat lidi do svých řad i pomocí náborového příspěvku, který se v jednotlivých krajích liší.

„S ohledem na velmi nízkou nezaměstnanost v Jihomoravském kraji je velice těžké nábor úspěšně realizovat, protože zájemců tolik není,“ potvrzuje nedostatek lidí i na jihu Moravy ředitel tamní krajské policie Leoš Tržil.

„Já jsem šel k policii kvůli náplni té práce a ta finanční stránka není samozřejmě skvělá, ale budeme doufat, že se to časem zlepší,“ dodává Stanislav Dvořák z Vyškova, který se připravuje na službu u dopravní policie. Po nástupu bude vydělávat kolem 35 tisíc.

Policisté letos přišli o některé benefity, třeba o ošatné a stravné. „Teď si to platí každý sám ze svého. Chybí skoro tři sta milionů jenom na to stravování,“ podotýká předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

Policii vydrží peníze do června

Kvůli vládním úsporám má letos policie na provoz zhruba o jednu a půl miliardy korun méně, a peníze jí tak vydrží do června. „Předložil jsem veškeré argumenty, přijali jsme celou řadu úsporných opatření a bez té pomoci a posílení se neobejdeme,“ komentuje to policejní prezident Martin Vondrášek.

„V této chvíli jsme za jednotlivé resorty odevzdali naše přípravy, a to už je věc pana ministra financí, jakým způsobem s tím materiálem naloží,“ uvádí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Debatujeme o tom, jestli vznikly nějaké nové priority. V případě, že ano, tak se snažíme najít zdroje z jiných priorit,“ tvrdí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Odboráři hrozí protesty, Rakušan prosí o trpělivost

Podle odborářů jde ale jen o sliby a nervozita ve sboru roste. „Jsme velmi nespokojeni, a pokud neuvidíme nějaký posun v rámci jednání a financování bezpečnostních sborů, tak připravujeme dlouhodobý protest, to se nebavíme o dnech, ale týdnech,“ pokračuje Machovič.

„Byla sepsaná i petice, kterou za týden podepsalo bezmála deset tisíc příslušníků, a tu chceme ministrovi předat. A pokud se bude jen vyjednávat, tak nemůžeme vyloučit, že dojde na nějakou razantnější akci,“ přidává se předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

„Každopádně se s nimi sejdu, setkávám se s nimi – vědí to – možná nejčastěji ze všech ministrů. Ale chci jim donést nějaký výsledek a prosím o trpělivost,“ uzavírá ministr vnitra Rakušan.

Odborové organizace požadují také desetiprocentní zvýšení mezd, a to ještě letos.