Bečva už je bez nebezpečné koncentrace kyanidu, řekl Brabec. Ministerstvo pomůže se zarybněním

Ministerstvo životního prostředí zadá studii ekologického stavu Bečvy, do které v září unikl kyanid. Řekl to šéf resortu Richard Brabec (ANO) v Senátu. Připustil, že stále není znám původce úniku jedovaté látky, úřady zatím jednoznačně potvrdily, že s únikem nemá nic společného valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert.

V Bečvě pod Valašským Meziříčím uhynuly v září stovky tun ryb, podle Brabce ale již voda v řece není nebezpečná. „Už nikde nebyly měřitelné hodnoty kyanidu, které by byly jakkoli nebezpečné,“ řekl Brabec senátorům. Jeho ministerstvo nyní zadá u akademických pracovišť průzkum ekologického stavu Bečvy, podle Brabce se má týkat také jejího okolí.

Resorty životního prostředí a také zemědělství by také měly pomoci s opětovným zarybněním Bečvy, k čemuž chtějí využít i vodní plochy ve správě Lesů ČR. Rybáři na Bečvě jsou podle ministra s touto konkrétní pomocí spokojeni. 

Ačkoli se řeka vzpamatovala z nejhoršího, není stále zcela zřejmé, co se v září vlastně stalo – jak se kyanid do Bečvy dostal. Ministr Brabec počátkem října oznámil, že kyanid by mohl pocházet z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm, což bylo podezření, které získala Česká inspekce životního prostředí na základě odebraných vzorků. Nyní ale připustil, že policie jasného viníka neoznačila. Vyšetřování je podle Brabce složité. „Sám samozřejmě jsem nejméně šťastný, že to takhle dlouho trvá,“ dodal ministr.

Po odhalení úniku se objevily spekulace, že s ním má něco společného valašskomeziříčská chemička DEZA. Ta to však odmítla a inspekce i policie to podle ministra vyloučily.

Kyanid zasáhl více než třicetikilometrový úsek Bečvy od Valašského Meziříčí až po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku. Podle inspekce životního prostředí dochází k haváriím s tak masivním úhynem ryb zhruba jednou za deset let. Když vyšlo najevo, co se v Bečvě stalo, začalo Povodí Moravy odpouštět více vody z přehrad, aby koncentraci nebezpečných látek naředilo. Podle Richarda Brabce pomohly také deště. V případu padlo několik trestních oznámení.