Asijští turisté začínají opět projevovat zájem o Česko

Události: Do Česka se vrací turisté z Asie (zdroj: ČT24)

Do Česka se začínají vracet turisté z Asie. Jejich počty ale i tak zůstávají znatelně nižší než před pandemií. Třeba čínští cestovatelé tehdy byli pátými nejpočetnějšími návštěvníky Česka. Zatímco před pandemií covidu v roce 2019 dorazilo z Asie zhruba 1,7 milionu turistů, loni to bylo jen necelých 800 tisíc.

Přímá letecká linka mezi Čínou a Prahou čtyři roky nefungovala, nyní se spojení obnovilo a lidé ho mohou využívat třikrát týdně. „Věříme, že obnovení přímých letů přiláká čínské turisty do České republiky a že se návštěvnost brzo vrátí na úroveň z doby před rokem 2019,“ nechal se slyšet čínský velvyslanec Feng Piao.

Jen za první čtvrtletí už z Číny dorazilo skoro dvaadvacet tisíc turistů a za celý rok jich agentura CzechTourism očekává ještě desetkrát tolik. Podle ředitele agentury Františka Reismüllera by se Česko mohlo na předcovidové počty vrátit v letech 2025 a 2026.

Většina asijských turistů tu tráví jen několik dní, v průměru tři, poté míří do dalších zemí Evropy.

Turisty z Asie nahradili jiní

Náklady na cestování do Evropy asijským návštěvníkům stouply dvojnásobně. V Česku nejčastěji navštěvují kulturní památky – míří do Prahy, Českého Krumlova nebo Kutné Hory, v té asijských turistů ubylo.

„Asijských skupin tady bylo opravdu mnoho a byly velmi početné. To teď není,“ řekla vedoucí provozu památek arciděkanství Kutná Hora Kristýna Drahotová. Nicméně dodala, že asijští turisté městu tolik nechybí, protože návštěvnost kompenzují lidé z okolních evropských zemí.

Zámek v Českém Krumlově si zase se zájmem prohlížejí Jihokorejci. Ti často chodí i na placené prohlídky. Průvodkyně Hana Hajerová tvrdí, že nešetří. „Ta skupina sem vlastně přijede na půl dne. Máme prohlídku města a pak odjíždí do hotelu,“ popsala.

Podle místostarosty Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (nestr.) je město příjemně zaplněné, nikoliv však přeplněné. Čínské turisty v Českém Krumlově nahradili převážně Němci a Rakušané. Tržby místních podnikatelů jsou přesto letos nižší než loni.