ANO nabídlo Pirátům ústupky z EET, k podpoře vlády je nepřesvědčilo

Události: ANO nabídlo Pirátům ústupky z EET, k podpoře vlády je nepřesvědčilo (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO nabídlo na dalším povolebním jednání Pirátům, že podpoří jejich návrh na osvobození drobných živnostníků a podnikatelů od elektronické evidence tržeb. Ani to ale třetí nejsilnější stranu k podpoře vznikajícího kabinetu nepřesvědčilo. Naopak Piráti naznačují, že by ještě mohli přehodnotit podporu Radka Vondráčka z ANO do čela sněmovny.

Piráti předložili hnutí ANO dvacet bodů, které by chtěli prosadit. S patnácti Babišovo hnutí souhlasilo – včetně návrhu, aby drobní podnikatelé dostali výjimku z elektronické evidence tržeb.

„My tam máme (výjimku pro podnikatele) s tržbami do půl milionu korun ročně, ale jsme samozřejmě připraveni diskutovat o hranici, kdy by malí živnostníci typu kadeřnice, pedikérka, kosmetička a podobně nemuseli absolvovat EET,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Piráti chtějí, aby se EET nevztahovala také na e-shopy a některé další případy, uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Žádají také, aby stát přehodnotil rozjezd 3. a 4. fáze EET, která se má od příštího roku vztahovat i na řemeslníky nebo lékaře. Nad programovými prioritami se strany sejdou opět za týden.

Stejný postoj k EET jako Piráti mají také lidovci a Starostové. ODS, TOP 09 a SPD pak chtějí úplné zrušení elektronické evidence tržeb. „Je to nesmysl a jediný systémový krok je to celé zrušit,“ míní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Takovou možnost ale ANO opakovaně odmítlo.

Názory stran na EET
Zdroj: ČT24

Vondráčka podporuje SPD i KSČM

ANO jako vítěz voleb dál hledá podporu pro svou menšinovou vládu. Toleranci kabinetu – za splnění několika programových priorit typu zvyšování důchodů, minimální mzdy nebo schválení referenda – zatím připouštějí jen komunisté.

KSČM spolu s SPD chce také pomoci hnutí ANO zvolit Radka Vondráčka do čela sněmovny. „SPD by mělo mít pozici ve vedení sněmovny na úrovni místopředsedy a vítěz voleb by měl mít podle našeho názoru, protože tak rozhodli voliči, předsedu sněmovny,“ potvrdil předseda SPD Tomio Okamura.

A právě fakt, že 115 poslanců hnutí ANO, SPD a KSČM se dohodlo na společném kandidátovi do čela sněmovny, se nelíbí Pirátům. Naznačili, že by na víkendovém zasedání poslaneckého klubu mohli předchozí podporu Vondráčkovi ještě přehodnotit.

Brífink Pirátů po jednání se zástupci ANO (zdroj: ČT24)

Pochyby kolem Vondráčka

„Mají více než polovinu (hlasů ve sněmovně) a konstruktivní role Pirátů je zbytečná. Ale musíme to probrat na klubu,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Názor prý mohou změnit zejména poté, co se středečního kulatého stolu organizovaného Piráty nezúčastnili zástupci KSČM ani SPD. „ANO má jistě deklarovanou podporu SPD a KSČM. Předneseme to na klubu, včerejší schůzka něco naznačila, a uvidíme, budeme o tom jednat,“ dodal Bartoš. 

V Událostech ČT později své výroky upřesňoval: „Podpora pana Vondráčka na pozici předsedy sněmovny trvá, protože o tom rozhodl poslanecký klub Pirátů. My v rámci jednání sbíráme informace a ty následně jako demokratická strana probíráme s klubem Pirátů. A ten bude teprve o víkendu.“ Podle něj není pravda, že by od podpory Vondráčka couvli. „Ale situace se mění a v politice se za ten týden stalo hodně věcí,“ dodal.

Občanští demokraté stále chtějí do čela sněmovny prosadit svého kandidáta Petra Fialu. I z toho důvodu, že v rukou šéfa dolní komory by byl výběr premiéra při případném třetím pokusu o sestavení vlády. „Požádali jsme o podporu s tím, že budeme dále jednat,“ uvedl šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti chtěli bezpečnostní výbor, zřejmě ho ale získá SPD

Piráti po schůzce s ANO zopakovali, že mají ve sněmovně zájem o vedení bezpečnostního výboru. Podle nich ho ale ANO už zřejmě slíbilo hnutí SPD a Pirátům zřejmě připadne výbor pro veřejnou správu a pro životní prostředí. 

Podle Ivana Bartoše však debata o zastoupení ve výborech ještě neskončila a jeho strana bude mít na základě výsledku voleb zájem o tři. „Poptávali bychom třetí výbor – třeba kontrolní,“ dodal Bartoš.

Brífink ANO po jednání se zástupci Pirátů (zdroj: ČT24)

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka ale na Piráty vychází ve sněmovně jen dva výbory. „Shodli jsme se na předsedovi výboru pro životní prostředí, což byla jedna z jejich priorit. Také jsme nabídli potenciálně zřízený výbor pro e-government. Tady jsme se ale nedohodli, protože Piráti preferují, aby tato oblast byla řešena v rámci výboru pro veřejnou správu a Pirátská strana má zájem o vedení tohoto výboru. Ten byl ovšem také jednou z našich priorit, takže tady zatím ke shodě nedošlo,“ řekl Faltýnek po jednání.

S tím, že by mandátový a kontrolní výbor vedl někdo z opozice, podle Faltýnka hnutí ANO nemá problém: „Zatím ale nikdo nepřišel s konkrétním návrhem. My jsme tu nabídku učinili všem subjektům.“ Piráti prý ANO slíbili, že budou mezi ostatními stranami sondovat a zprostředkovávat dialog tak, aby se kandidát do čela mandátového výboru našel.

Události, komentáře: Analýza povolebního vyjednávání: Miroslav Korecký, Petr Holub, Petr Sokol, Lukáš Jelínek (zdroj: ČT24)

O většině výborů už je jasno

Obsazení dalších výborů už se rýsuje. Rozpočtový výbor má vést podle informací ČT Miloslava Vostrá z KSČM. SPD kromě bezpečnostního získá ještě výbor hospodářský, jeho šéfem by měl být Radim Fiala. Končící ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má vést zahraniční výbor, Ondřej Benešík z KDU-ČSL výbor pro evropské záležitosti.

ODS trvá na branném výboru pro Janu Černochovou, školském výboru pro Václava Klause mladšího a ústavně-právním výboru pro Marka Bendu. Nejvíce postů obsadí hnutí ANO, například zemědělský výbor, o který znovu stojí Jaroslav Faltýnek, dále zdravotní nebo sociální výbor.

Představitelé čtyř sněmovních stran – ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN – také dál volají po tom, aby měla v důležitých výborech zastoupení všechna uskupení, která uspěla ve volbách. Na schůzce svolané Piráty se navíc shodli na tom, že sněmovní komisi pro dohled nad bezpečnostními složkami by měla řídit opozice.