Ani s příslibem zvýšení nevidí učitelé platy jako adekvátní

Praha – S listopadovým zvýšením platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta si polepší i učitelé. Jsou si vědomi, že vyšší cifra na výplatní pásce je lepší než nic, na druhé straně finanční ohodnocení učitelů u nás stále nepředstavuje důvod k přílišné spokojenosti. Ti nejmladší učitelé si od listopadu polepší o pár set korun, ti nejzasloužilejší pak o více než tisíc korun. Někteří ředitelé už teď vědí, že přidat učitelům na mzdě, bude znamenat snížení jejich odměn.

Události: Růst učitelských platů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství na platy ještě v tomto roce dostane o 465 milionů korun více. Chce v odměňování zohlednit praxi jednotlivých pedagogů, a tak se navýšení promítne přímo do tarifů, které porostou zkušenějším pedagogům výrazněji. „Chceme, aby to navázalo i na kariérní řád, aby ti učitelé, kteří zůstanou ve školství, měli větší plat, než měli v minulosti. U těch déle sloužících učitelů to může být až 1 000 korun na plat,“ řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ke způsobu zvyšování platů.

Učitelé s praxí nižší než 6 let si polepší o 400 korun. Jejich kolegové, jejichž působení za katedrou přesáhlo 27 roků, pak budou mít o 1 200 korun více. „Považujeme to za první krok nápravy zdeformovaného systému z dob minulých vlád,“ prohlásil za školské odbory jejich předseda František Dobšík.

Platy učitelům ředitelé škol zvýšit musí, někteří z nich ale už nyní vědí, že na to nedostanou dost peněz. To tedy znamená, že jim budou muset snížit osobní ohodnocení a v takovém případě se reálný příjem dotyčnému učiteli zas o tolik nezvýší.

Ministerstvo školství přislíbilo, že kantorské platy porostou v příštích letech i nadále. „Učitelům bude nabíhat od roku 2015 kariérní řád, který je samozřejmě spojen s navýšením finančních prostředků pro učitele, kteří budou učit kvalitně,“ řekl České televizi ministr Chládek.