Panenky od slavných osobností pomohou dětem v Africe

Brno - Panenky, které vznikaly pod rukama slavných osobností, si poprvé budou moci zakoupit lidé v Brně. Budou se tu totiž dražit výrobky na podporu dětského fondu UNICEF. Zájemci si mohou pořídit například panenku od brněnského primátora Romana Onderky.

Ceny jedenácti panenek, které se budou čtvrtého dubna dražit na brněnské radnici, začínají na třech tisících korunách. Kromě brněnského primátora ušili vlastní panenku například i senátorka Eliška Wagnerová, režisér Jan Hřebejk či herec Jiří Bartoška.

Na tvorbě se podílelo i několik brněnských umělců či majitel vinotéky Ladislav Harašta. „Vyrobil jsem bublinkovou panenku, která se dá navléknout na láhev sektu a zabrání jeho zteplání v létě. Po vypití může sloužit dětem jako maňásek,“ popsal Harašta.

Výtěžek z dražby poputuje na jih Afriky. Za získané peníze zaplatí UNICEF místním dětem potřebné očkování.

První benefiční aukce panenek se konala už v roce 2003 v Praze. Vloni vynesla dražba přes jeden milion korun. Od začátku konání benefičních aukcí v České republice si lidé zakoupili už okolo třiceti tisíc panenek. Pomohli tím naočkovat děti v rozvojových zemích proti spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně.