Nejlepší mladí záchranáři z Česka a Slovenska soutěžili v Brně

Brno – Celkem 34 studentských týmů přijelo reprezentovat svoje střední zdravotnické školy do jihomoravské metropole. Největší soutěž mladých zdravotníků se v Brně koná už po osmnácté. Na tříčlenné týmy čeká během dneška a zítřka několik úkolů, které prakticky prověří jejich znalosti první pomoci.

„Museli jsme zvládnout modelovou situaci na fotbalovém hřišti, kdy jeden raněný měl otevřenou zlomeninu bérce a druhý měl tržnou ránu na těle a otřes mozku,“ prozradil Jan Filka z týmu Střední zdravotnické školy Jaselská v Brně.

„Hodnotíme postup studentů při ošetření i informace, které předávají složkám záchranného systému na tísňové lince. Ti, kteří získají nejmenší počet trestných bodů, mají šanci vyhrát,“ řekl jeden z porotců soutěže Stanislav Popelka. Potvrdil, že výkony soutěžících jsou rok od roku lepší: „Kdyby se mi něco stalo, určitě bych měl důvěru v tyto studenty. Některé posádky si počínají velice profesionálně.“

Brněnská soutěž mladých záchranářů, kterou pořádá Střední zdravotnická škola Jaselská, je jedna z vůbec nejprofesionálnějších u nás. Ředitelka školy Stanislava Kelnarová zdůraznila, že dobré umístění může studentům pomoci i do dalšího studia. „Spousta studentů pak jde na vysoké školy zdravotní nebo na záchranáře a těm to může pomoci u přijímaček. Pro všechny soutěžící je to proto velmi motivující, každý chce vyhrát.“

Hovoří ředitelka SZŠ Jaselská Jarmila Kelnarová (zdroj: ČT24)

Potvrzují to i slova Jana Filky, který se svým sehraným týmem na stanovišti se zraněnými fotbalisty nezískal ani jeden trestný bod. „Chtěl bych vystudovat urgentní medicínu a dostat se na záchranáře. Přitahuje mě, že to není stereotyp a že člověk pomáhá ostatním lidem,“ dodal.