Zemřel Strýček Jedlička

Praha - Herec, režisér a autor řady knížek Antonín Jedlička, který vystupoval pod pseudonymem Strýček Jedlička, celý svůj život zasvětil tvorbě pro děti. Tento skvělý imitátor zvuků pro děti jako režisér a herec natočil kolem čtyřiceti gramofonových desek. Antonín Jedlička, nositel Řádu dětského usměvu a laureát Haškovy Lipnice, zemřel 28. srpna 1993 na srdeční infarkt během hereckého tenisového turnaje v Houštce u Mladé Boleslavi.

Antonín Jedlička se narodil 18.února 1923 v Březových Horách u Příbrami. Již v patnácti letech debutoval na scéně Vinohradského divadla ve hře Václav Hrobčický z Hrobčic. Během života pak hostoval v Národním divadle a v Lidovém divadle Uranie. Léta byl členem Divadla 5.května a zároveň spolupracoval s Československým rozhlasem. Ke konci života byl obsazen do hry Vojcek v divadle Labyrint.  

Jako herec ztvárnil Jedlička menší i větší role například ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Dívka na koštěti či v seriálu Arabela.

Antonín Jedlička také namluvil tisíce zvuků do filmů. Zvukové efekty vytvořil k filmu Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera nebo vymyslel zvuk masožravé rostliny pro film Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela.